С протестни акции мексиканците отбелязаха годишнината от изчезването на 43-та студенти. Президентът Енрике Пеня Нието се срещна с роднини на студентите, за да ги увери, че разследването продължава, предадоха световните информационни агенции.

Припомняме, че те изчезнаха след участие в демонстрация в размирния щат Гереро преди година и бивш главен прокурор твърди, че подкупни полицаи са ги предали на наркокартелите, които след това са ги убили. При сблъсъците с полицията бяха убити шестима други студенти.

При разследването си, властите се натъкнаха на множество масови гробове със стотици тела, погребани в тях. До сега са идентифицирани останките на двама от издирваните. Все още не може да се каже със сигурност каква е била съдбата на повечето от издирваните 43-ма. В момента около 20 000 души в страната се водят безследно изчезнали.

Случаят изведе по улиците на много градове хиляди гневни от провала в овладяването на престъпността хора, които стигнаха до вандалски акции срещу правителствени сгради.