Организираните в Северна Корея местни избори завършиха с избирателна активност от 99,97%, съобщи държавната медия, цитирана от "Гардиън".

Вчера гражданите на комунистическата държава избираха нови кметове, регионални управители и местни законодатели от управляващата партия.

Обикновено 100% от гласоподавателите вземат участие в провеждащите се на четири години местни избори и всички гласуват с „Да".

Всички гласоподаватели взеха участие в изборите с изключителен ентусиазъм, за да затвърдят революционната власт чрез избиране на депутати за местни парламенти, обяви държавната медия.

Само тези, които не са били в страната не са успели да гласуват, добави медията. Възрастните и болните са гласували в „мобилни изборни секции".

Сред гласувалите беше и лидерът на КНДР Ким Чен-ун, който пое властта през декември 2011 година. Той гласува в столицата Пхенян.

През 2011 година 28 116 представители бяха избрани за депутати на местните парламенти без нито един отрицателен вот към кандидатите.

Мандатът на новоизбраните продължава четири години. За този период местните парламенти се събират един или два пъти на година, за да одобрят бюджета и лидерите, назначени в управляващата партия.

Такива избори в миналото са предоставяли възможност на управлението в страната да установи дали всички хора живеят на адреса, на който са регистрирани.