Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на командващият руската авиация за далечни разстояния Сергей Кобилаш и командващият Черноморския флот Виктор Соколов.

Заповедите се отнасят до предполагаеми престъпления в контекста на войната в Украйна, извършени между 10 октомври 2022 г. и 9 март 2023 г., се казва в прессъобщение на съда.

През март 2023 г. МНС издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова, като ги обвини в депортиране на деца от Украйна.

На 15 февруари 2024 г. руски про-военни анализатори съобщиха, че командващият руския Черноморски флот адмирал Виктор Соколов е бил освободен от поста си.

ЮАР не обещава да не арестува Путин при негова визита

ЮАР не обещава да не арестува Путин при негова визита

Африканската страна не забравя, че е член на МНС

Международният наказателен съд (МНС) разследва най-тежките престъпления в света - геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и престъпления на агресия.

Кобилаш и Соколов са обвинени в поне две от тях: престъпления срещу човечеството и военни престъпления. Говорим за организиране на атаки срещу цивилни цели на украинска територия и причиняване на прекомерни странични щети на цивилното население.

Събитията, които МНС разследва, са се случили през зимата на 2022-2023 г., когато руската армия масово бомбардира украински електроцентрали.

Тогава Human Rights Watch, Amnesty International, СЗО и Червения кръст казаха: умишленото унищожаване на гражданска инфраструктура през зимата води до страданието на цивилни, които остават без електричество, топлина и чиста вода. Подобни действия на Русия могат да се характеризират като военно престъпление. Сега явно МНС се е съгласил с правозащитници и експерти, коментира Би Би Си.

Украйна съобщава за хиляди военни престъпления, за които Русия  по време на инвазията й. Но Международният наказателен съд може да разгледа само малка част от тези случаи, до голяма степен поради ограниченията както на човешките, така и на финансовите ресурси.

Във всеки случай основното нещо, което трябва да се знае за МНС е, че съдът не издава задочни присъди. Тоест обвиняемият трябва да бъде лично в Хага. Очевидно, ако нещо подобно се случи, то няма да е скоро. Русия, която не е ратифицирала Римския статут, който е в основата на МНС, не е длъжна да съдейства на международния съд.

Франция осъди последните руски удари в Украйна и обеща подкрепа в МНС

Франция осъди последните руски удари в Украйна и обеща подкрепа в МНС

Терорът срещу цивилни продължава във втората зима на войната, се казва в изявлението на министерството