Международният съд постанови, че решението на Съединените щати да замразят някои ирански активи е в нарушение на международното право, съобщава "Ройтерс".

Съгласно съдебното решение Вашингтон трябва да плати обезщетение, но точната сума ще бъде определена на по-късен етап.

В случай че двете страни не успеят да се споразумеят до 24 месеца, те ще се върнат в Международния съд за по-нататъшни процедури. Съдът обаче отхвърли искането на Иран САЩ да покрият разходите по съдебното производство.

Техеран се жалва на Международния съд за незаконно замразяване на ирански активи от САЩ

Техеран се жалва на Международния съд за незаконно замразяване на ирански активи от САЩ

Вашингтон обвинява ислямската република в спонсориране на тероризма

Техеран заведе делото срещу Вашингтон пред Световния съд през 2016 г. за предполагаемо нарушаване на Договора за приятелство от 1955 г. Техеран поиска да си върне активи на стойност 2 милиарда долара, които САЩ замразиха, за да използват като компенсация за жертвите на терористични атаки, за които Вашингтон обвини Иран.

През 2018 г. САЩ се оттеглиха от Договора за приятелство, след като Международния съд постанови, че са го нарушили и нареди на Вашингтон да отмени санкциите срещу Техеран.

Международният съд, известен още като Световен съд, е върховният съд на ООН, който се занимава със споровете между отделни държави. Решенията му са обвързващи, въпреки че институцията няма власт да ги наложи, а Съединените щати и Иран са сред малкото страни, които вече са пренебрегвали решенията му.

САЩ настояват Международният съд да отхвъри иска на Иран за замразените активи

САЩ настояват Международният съд да отхвъри иска на Иран за замразените активи

Те били резултат от незаконното поведение на самия Техеран