Ръководителят на мотопробега на "Нощни вълци" Андрей Бобровский заяви, че властите на Евросъюза неоснователно са опорочили пробега на мотористите, назовавайки ги бандити. По думите му, все още е неясно кой е започнал скандала, предаде РИА Новости.

Участници в руския мотоклуб "Нощни вълци" възнамеряват по съдебен път да искат от властите на Евросъюза около 3 млн. рубли като материално обезщетение на участниците в мотопробега, които не успяха да достигнат на територията на Европа, съобщи шефа на мотопробега Андрей Бобровский.

"Планираме да подадем иск против властите в Евросъюза, все още не е ясно дали Германия или Полша, от къде е подбудителството. Основният ни мотив е, че те неоснователно опорочиха името на хората, те ги назоваха бандити без основание. Освен това, разбира се, бихме искали да компенсираме разходите, които организацията ни понесе", цитира "Коммерсанть ФМ" Бобровский.

"Нощни вълци" искаха да отбележат 70-годишнината от победата във Великата отечествена война (както в Русия наричат Втората световна война - б.р.) с мотопробег от Москва до Берлин. Мотористите имаха маршрут: Москва, Минск, Брест, Вроцлав, Бърно, Братислава, Виена, Мюнхен, Прага, Торгау, Берлин.

Въпреки това полските граничари отказаха да пуснат участниците в пробега на територията на страната. Външно министерство на Русия поиска от полските власти обяснение за отказа да бъдат допуснати мотористите на тяхна територия. Част от мотористите не бяха допуснати и в Германия, заради отказани визи.