Дебатът между президента на САЩ Джо Байдън, демократ, и бившия държавен глава републиканец Доналд Тръмп, които се борят за президентската номинация, показа, че Демократическата партия трябва да потърси заместник на Байдън, смята редакционната колегия на "Ню Йорк таймс".

"Най-очевидният път за демократите (...) е да кажат честно на американската общественост и да признаят, че г-н Байдън не може да продължи кандидатурата си и да започнат процес на избор на някой по-способен да заеме мястото му, за да победи г-н Тръмп през ноември", се казва в публикацията.

В нея се отбелязва, че по време на дебата "президентът изглеждаше като сянката на един велик държавник". Ето защо "най-голямата обществена услуга, която Байдън може да направи сега, е да обяви, че няма да продължи да се кандидатира за преизбиране".

В оценката на статията, че "върху Демократическата партия лежи отговорността да постави интересите на нацията пред амбициите на един човек", вестникът оценява, че партията "разполага с лидери, които са по-добре подготвени да представят ясна, убедителна и енергична алтернатива на второто президентство на Тръмп".

Вестникът пише, че Тръмп се е "утвърдил като сериозна заплаха за демокрацията, нестабилна и самовлюбена личност, която не заслужава обществено доверие" и представлява явна заплаха за американската демокрация.

Байдън не може да спечели от мазето

Байдън не може да спечели от мазето

Президентът трябва да промени курса, ако иска втори мандат

Тя отбелязва, че Тръмп системно се е опитвал да подкопае честността на изборите. Поддръжниците му публично са изложили план за действие до 2025 г., който ще му даде възможност да изпълни най-крайните си обещания и заплахи.

"Ако се върне на поста, той обеща да се превърне в различен вид президент, неограничаван от границите на властта, заложени в американската политическа система", се казва в статията.

NBC: Дебатът беше последният пирон в политическия ковчег на Байдън

NBC: Дебатът беше последният пирон в политическия ковчег на Байдън

Демократите са в паника

Авторите подчертават: "Предвид тази опасност и способностите на Байдън (...) Съединените щати се нуждаят от по-силен опонент на предполагаемия републикански кандидат.

Номинирането на нов кандидат от Демократическата партия на толкова късен етап от кампанията е трудно решение, но то отразява обхвата и сериозността на предизвикателството на Тръмп."

Не вярвайте на сълзите на демократите

Не вярвайте на сълзите на демократите

Оттук нататък за демократите няма правилен ход