Германски армейски офицер беше осъден на три години и шест месеца затвор за шпионаж в полза на Русия, съобщи Върховният съд в Дюселдорф в понеделник, цитиран от Ройтерс.

Съдиите установиха, че Томас Х., тогава капитан, разположен в офиса за обществени поръчки на армията в Кобленц, е предал вътрешни документи на руското консулство в Бон миналия май и е предложил да предостави още материали в бъдеще.

"Документите, които е предоставил, биха могли да предоставят на чужда сила информация, която би била вредна за сигурността на Германия", се казва в решението на съдиите.

Дейностите на офиса за обществени поръчки са особено чувствителни в момент, когато икономическият двигател на Европейския съюз бърза да преоборудва и възстанови дълго пренебрегваните си въоръжени сили в отговор на руската инвазия в Украйна.

Липсата на взривни вещества пречи на ЕС да помага на Украйна

Липсата на взривни вещества пречи на ЕС да помага на Украйна

Това е един от основните проблеми за западната военна икономика

Фактът, че Русия представлява военна заплаха за Германия, се явява утежняващо обстоятелство, постановиха съдиите. Германия играе централна роля в оборудването на Украйна с военно оборудване за нейната защита срещу Русия.

Съдиите отбелязаха, че офицерът няма предишни нарушения в досието си, не е получил материална изгода от помощта си към Русия и е бил в лошо здравословно състояние по времето, когато е извършил деянието. Той съжалява за действията си и е сътрудничил на разследването, добавиха те.

Обвиниха бивш офицер от германското разузнаване в шпионаж за Русия

Обвиниха бивш офицер от германското разузнаване в шпионаж за Русия

Той е обвинен в търговия с държавни тайни с руснаци и споделяне на разузнавателна информация