Най-малко осем са ранените при въздушни удари в украинския Харков.

Това съобщи Харковската областна прокуратура в Telegram, цитирана от "Укринформ".

"Един от боеприпасите е ударил открито място в покрайнините на града, другите два са ударили жилищни сгради в Киевския район на Харков. Прокуратурата установи, че ударите са били нанесени от село Батрацка дача в Белгородска област на Русия. Този път руските въоръжени сили използваха УМПБ Д-30", се казва в съобщението.

Жертви и ранени след руски удари край Харков и в Днипро
Обновена

Жертви и ранени след руски удари край Харков и в Днипро

Атаките близо до село Борова са се засилили, тъй като руските сили се опитват да проучат слабостите в украинската отбрана

Един от боеприпасите е поразил открита местност в покрайнините на града, другите два са поразили жилищни сгради в Киевския квартал на Харков. Пострадали са частни сгради, многоетажни сгради, пощенска сграда, сервиз.

На мястото работят прокурори и следователи, които документират военни престъпления. Образувано е наказателно производство по част 1 на член 438 от Наказателния кодекс на Украйна (нарушение на законите и обичаите на войната).

Припомняме, че руски удари бяха нанесени в сряда край Харков и в Днипро. В резултат на атаката на руските войски в Днипро бяха убити трима души.

Русия многократно е отричала, че е атакувала цивилни, откакто започна войната през февруари 2022 г.

Украинският президент Владимир Зеленски отново призова западните съюзници да доставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана, за да отблъснат атаките на руската армия.

"Само две неща могат да спрат този руски терор - съвременните системи за противовъздушна отбрана и обсега на нашите оръжия. Мирът може да защити живота и за това е необходима решимостта на лидерите. Решителност, която може и трябва да превърне защитата от терор отново в норма", каза Зеленски.

Продължават украинските атаки в Белгородска област

Продължават украинските атаки в Белгородска област

Няма загинали, но са нанесени щети

В същото време, редица руски области също почти ежедневно са подлагани на украински огън.