Парламентът на Каталуния, който беше разпуснат от испанското правителство, е признал това решение и престава да работи до провеждането на нови предсрочни избори. Това обявиха от пресслужбата на законодателния орган, цитирани от световните информационни агенции.

Насроченото за вторник заседание на президиума на парламента е било отменено.

"Заседанието на президиума е отменено, тъй като парламентът беше разпуснат", уточниха от пресслужбата на каталунския парламент.

Съдят политиците, провъзгласили Каталуния за независима
Обновена

Съдят политиците, провъзгласили Каталуния за независима

Те ще бъдат разследвани за бунт, подмолна противодържавна дейност и др.

Тази сутрин председателят на парламента Карма Форкадел - един от най-ревностните поддръжници на провъзгласяването на независимостта от Испания, се е появила в сградата на законодателния орган. Тя официално запазва поста си до провеждането на предсрочни избори на 21 декември.

В петък (27 октомври) Каталунският парламент прие резолюция за независимост на областта от Испания. Тя беше подкрепена от 70 депутати, като каталунският законодателен орган е съставен от 135 депутати. Депутатите, които са против отцепването, изобщо не участваха в заседанието. Резолюцията обаче не беше публикувана нито в официалния бюлетин на каталунския парламент, нито в официалния бюлетин на правителството на автономията. Съгласно закона в бюлетините трябва да се публикуват всички документи, за да влязат в сила.

Минути след обявяването на независимост На 27 октомври испанският сенат одобри прилагането на чл. 155 от конституцията, който позволява налагането на пряко управление от страна на испанските власти в Каталуния. Испанският премиер Мариано Рахой обяви, че уволнява членовете на правителството на автономията, включително неговия лидер Карлес Пучдемон, разпуска парламента на автономната област и насрочва предсрочни избори в Каталуния на 21 декември. В събота Пучдемон обяви, че не признава решението на испанските власти.

Карлес Пучдемон призова Каталуния към демократична съпротива

Карлес Пучдемон призова Каталуния към демократична съпротива

Това е първото изявление на Пучдемон след свалянето му от власт

Правителството в Каталуния ще бъде тествано днес, след като известни членове на каталунската администрация заявиха, че не приемат този ход на Мадрид, а граждански групи призоваха за гражданско неподчинение срещу решението.