Сваленият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон призова към мирна демократична съпротива срещу решението на Мадрид да поеме контрол над богатия регион, съобщават световни агенции.

Рахой нарече "престъпление" решението за отцепване на Каталуния

Рахой нарече "престъпление" решението за отцепване на Каталуния

"Противоречи на закона и е престъпно деяние"

Това е първото изявление на Пучдемон след свалянето му от власт. Вчера каталунският парламент прие резолюция за провъзгласяване на независимост на Каталуния. Минути по-късно Сенатът на Испания даде правомощия на правителството да поеме контрол над региона.

Пучдемон подчерта, че хората трябва да имат "чувство на гражданска отговорност".

Най-отявлените отцепници в Каталуния зоват за "мирна съпротива" на Мадрид

Най-отявлените отцепници в Каталуния зоват за "мирна съпротива" на Мадрид

Зоват държавните служители да не изпълняват нарежданията на Мадрид

Той призова да продължат усилията за осигуряване на "демократичен мандат" на отстраненото правителство и за "изграждане на свободна държава".

Кабинетът на премиера Мариано Рахой извърши "умишлена атака срещу волята на повечето каталунци", подчерта Пучдемон. Действията са срещу демокрацията, добави той и настоя каталунците да продължат да се стремят към независимост "без насилие и без атаки".

Испанският телевизионен канал La Sexta TV едновременно излъчи предварително записаното кратко обръщение на Пучдемон и кадри на живо от бар в град Жирона, родният град на сваления лидер, където Пучдемон обядваше и позираше за селфита.

Бившият лидер на Каталуния се появи пред обществената регионална телевизия TV3. Той говори от подиум с официална емблема на каталунското правителство. Зад него бяха поставени знамената на Каталуния и ЕС, но не и на Испания.

Стана ясно , че ръководителят на техническия секретариат на испанското външно министерство Хуан Антонио Пучсервер поема управлението на департамента за вътрешни работи на Каталуния. Длъжността по-рано се изпълняваше от Жоаким Форн.

Каталунската полиция е призовала служителите си да останат неутрални в борбата за независимост на региона.

Снимка 320511

Източник: ЕПА

Междувременно противници на независимостта на Каталуния участват в демонстрация в испанската столица Мадрид. Хиляди се събраха на Пласа де Колон. Много от демонстрантите развяват флага на Испания.

В същото време председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви във Френска Гвиана, че "няма място в Европа за други отцепвания или други пукнатини. Имаме достатъчно от тях".

Снимка 320509

Източник: ЕПА

По думите му ЕС иска да се "спазва испанската конституция и законният ред. Не подкрепяме Европа да се развие така, че утре да имаме 95 страни членки. За момента 28 страни членки са достатъчни".