Партията "Брекзит" на отявления евроскептик Найджъл Фарадж събира повече гласове в социологическите допитвания от двете големи партии (Консервативна и Лейбъристка) взети заедно по-малко от две седмици преди европейските избори във Великобритания, съобщава Sky News.

Партията на Фарадж е на път да спечели 34% от гласовете, показва последният сондаж на Opinium.

Лейбъристката партия взима 21 на сто от гласовете, а Консервативната партия на премиера Тереза Мей е на четвърто място с 11 процента.

Фарадж хвърля партия "Брекзит" в евроизборите и готви "демократична революция"

Фарадж хвърля партия "Брекзит" в евроизборите и готви "демократична революция"

Обещава "силна нетолерантност към всяка нетолерантност"

Проевропейските либералдемократи са на трето място с 12 на сто подкрепа.

В допитването, в което са участвали 2004 души, също така са запитани избирателите за намеренията им за следващите парламентарни избори във Великобритания; лейбъристите тук водят с 28 на сто.

Консерваторите събират 22 на сто подкрепа, само 1 процент пред партия "Брекзит".

Въпреки доминацията на Брекзит като проблем, мнозина избиратели не знаят каква е позицията на всяка от партиите по този въпрос - 36 на сто не са наясно с позицията на консерваторите, а 38 не са наясно с тази на лейбъристите.

ЕС да наложи вето на отлагане на Брекзит, призова Найджъл Фарадж

ЕС да наложи вето на отлагане на Брекзит, призова Найджъл Фарадж

Споразумението с Лондон няма да мине през Камарата на общините

В отделно проучване на ComRes, партията на Фарадж задминава консерваторите за първи път в допитване за нови парламентарни избори. Партия "Брекзит" е с един процентен пункт пред торите, което би било най-лошият резултат за Консервативната партия в историята ѝ.

Андрю Хокинс от ComRes определи допитването като "бедствие", добавяйки: "Ако претендентите за лидерство на Консервативната партия не са внимателни, няма да има партия, която да ръководят."

Фарадж основа партията си през април, обявявайки целта си да се сблъска с установения британски политически елит, когото той обвинява, че е предал избирателите, които гласуваха за излизане на Великобритания от Европейския съюз на референдума през 2016 г.