Бившият лидер на UKIP Найджъл Фарадж стартира новата си партия "Брекзит", заявявайки, че иска "демократична революция" във Великобритания.

Говорейки в Ковънтри, той обясни, че очакваните европейски избори през май са "първата стъпка" на партията, но "първата му задача" е да "промени политиката", съобщава Би Би Си.

"Казах, че ако се върна в политическата борба, повече няма да съм господин Добряк и наистина го мисля", допълва  той.

Обявлението за партията му е след като Тереза ​​Мей постигна съгласие за отлагане на Брекзит до 31 октомври с ЕС, с възможност да напусне по-рано, ако споразумението за оттегляне бъде одобрено от Парламента.

Това означава, че Великобритания вероятно ще трябва да проведе избори за Европейски парламент на 23 май.

Тереза Мей притеснена, че няма да е лесен компромисът за Брекзит

Тереза Мей притеснена, че няма да е лесен компромисът за Брекзит

Компромисът между управляващи консерватори и опозиционни лейбъристи

Фарадж обяснява, че партията "Брекзит" има "впечатляващ списък" от 70 кандидата за изборите. Сред тези, които са разкрити по време на обявлението, е Анунзиата Рийс-Мог, сестра на водещия депутат консерватор за Брекзит Якоб Рийс-Мог.

"Тази партия не е тук само за да се бори за европейските избори ... тази партия не е само за да изрази нашия гняв - 23 май е само първата стъпка на партия "Брекзит". Ще променим политиката", коментира той.

Фарадж е "ядосан, но това не е негативна емоция, това е положителна емоция".

Партията вече е получила 750 000 паунда онлайн за 10 дни и то с малки дарения до 500 паунда, допълва той.

"Трябва да спасим нашата демокрация, трябва да покажем, че хората в тази страна имат право на глас", коментира Рийс-Мог.

"По отношение на политиката няма разлика с UKIP, но по отношение на хората има огромна разлика", обяснява Фарадж.

На 1 юли Брюксел гони Великобритания от ЕС, ако не участва на евровота?

На 1 юли Брюксел гони Великобритания от ЕС, ако не участва на евровота?

Консервативната партия на Великобритания обмисля участие на евровота

"UKIP се бори за достатъчно добри хора, но за съжаление това, което е избра да направи, е да позволи на крайно десни да се присъединят и да я превземат и се страхувам, че вече е опетнена", допълва Фарадж. Той обещава, че партията "Брекзит" ще бъде "силно нетолерантна към всяка нетолерантност".

Лидерът на UKIP Жерар Батен коментира, че обяснението на Фарадж, че няма разлика в политиката между UKIP и партия "Брекзит", е "лъжа". "UKIP има манифест и политики. Партията на Фарадж е само средство за него. Единствената цел за партията "Брекзит" е да го преизбират" и е "предпазен клапан за тори".

Избирателната комисия издаде насоки за изборите за Европейски парламент за служители, които се връщат, за да ги съветват "относно правилата, ако изборите продължат" и да гарантират, че "имат възможно най-голяма сигурност при разработването на планове за действие при извънредни ситуации".

ЕС да наложи вето на отлагане на Брекзит, призова Найджъл Фарадж

ЕС да наложи вето на отлагане на Брекзит, призова Найджъл Фарадж

Споразумението с Лондон няма да мине през Камарата на общините