Първото официално съобщение за смърт на мобилизирани на фронта в Украйна идва само три седмици след обявяването на "частичната" мобилизация в Русия. Правителството на Челябинска област потвърди смъртта на петима души, пише руската редакция на BBC.

Службата за военна регистрация и наборна армия е потвърдила информация за смъртта на петима жители на Южен Урал. Регионалното правителство обещава да окаже цялата необходима помощ на роднините и близките на загиналите войници.

Ще бъдат изплатени по 1 млн. рубли допълнително към федералните плащания.

В Русия образуваха първо дело за отказ от мобилизация

В Русия образуваха първо дело за отказ от мобилизация

Засега правната му основа е неясна

Обстоятелствата, при които са загинали мобилизираните руснаци, са неизвестни. На 29 септември руското министерство на отбраната обеща да не изпраща необучени войници на фронтовата линия.

От края на септември досега са регистрирани повече от 10 случая на мобилизирани руснаци, които са загинали, преди да стигнат до зоната на военните действия. Първите съобщения за смъртта на мобилизирани войници на фронта се появиха в началото на седмицата, но властите не ги коментираха.

В понеделник вестник "Вечерний Карпинск" (Свердловска област) съобщава за смъртта край Херсон на трима жители на града, които са били мобилизирани в края на септември.

Правозащитникът Павел Чиков съобщи вчера, че Андрей Никифоров от Санкт Петербург, първият мобилизиран адвокат в Русия, е загинал в Украйна. Според него адвокатът е бил мобилизиран на 25 септември и е загинал близо до Лисичанск (Луганска област, която понастоящем се контролира от руските войски).

Вчера в свой материал руската редакция на BBC пише, че от началото на "частичната мобилизация" са загинали най-малко 14 резервисти - хора, които дори не са успели да отидат на фронта. Те са починали по различни причини още в учебните центрове и военните бази на Министерството на отбраната и обобщава причините - болести, свади и самоубийства. Проследявайки случаите и причините за смъртта поне при десет от тях има подозрителни елементи.

Информацията за загиналите се появява главно в регионалните медии, а властите не желаят да коментират тези инциденти. BBC e открила само едно съобщение за образувано наказателно дело във връзка със смъртта на мобилизиран мъж пункт край Тюмен.

В сряда говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че "грешките по време на обявената частична мобилизация са били забелязани от мнозина".

Руски депутат иска забрана за напускане на страната за мъжете в боеспособна възраст
Обновена

Руски депутат иска забрана за напускане на страната за мъжете в боеспособна възраст

Кремъл призна, че някои повиквателни са били издадени по погрешка