Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков коментира изявлението на украинския президент Володимир Зеленски за готовността му да покани Русия за участие във втората световна мирна конференция.

В интервю за вестник "Комсомолская правда" Песков каза, че Русия все още не е получила гаранции, че интересуващите я въпроси ще бъдат обсъдени на бъдеща среща на върха.

"Да, звучат гласове, че можем да поканим Русия на следващото събитие и така нататък. Разбирате ли, няма да участваме в събитието в интерес на някакъв протокол и заради самото участие", каза Песков. — В мероприятието ще участваме , за обсъждане на конкретен дневен ред. Досега никъде не е обявен дневен ред, който да ни устройва."

През юни в Швейцария се проведе международна мирна конференция, на която беше обсъден план за мирно прекратяване на войната, предложен от Украйна. Освен всичко друго, той включва освобождаване на всички територии, окупирани от Русия, изплащане на репарации на Киев и наказване на военнопрестъпниците.

Русия не беше поканена на тази среща на върха. Нямаше и представители на Китай, който не подкрепя пряко руската инвазия, но и не се присъединява към западните санкции срещу Москва.

В сряда френските медии публикуваха интервю със Зеленски, в което той каза, че повечето страни по света подкрепят участието на Русия във втората световна среща на върха, така че Украйна също не може да възрази срещу това.

Руският президент Владимир Путин заяви, че руската армия е готова да спре военните действия, ако Украйна изтегли войските си от регионите, които Русия е обявила за свои. Украйна многократно е заявявала, че не може да прави териториални отстъпки.

Медведчук: Зеленски изпусна всякакъв шанс за мирни преговори

Медведчук: Зеленски изпусна всякакъв шанс за мирни преговори

Зеленски е принуден да изпраща такива сигнали, защото е принуден да го прави от своите западни господари, според политика