Депутатите от Камарата на общините на британския парламент отхвърлиха всички промени в законопроекта за изпращането на мигранти в Руанда, направени в Камарата на лордовете, съобщава BBC.

Оспорваният законопроект ще бъде върнат в горната камара за допълнително разглеждане във вторник.

Това идва, когато докладите сочат, че Обединеното кралство е водило разговори с други страни, включително Армения, по въпроса за депортациите.

Припомняме, че планът за изпращане на някои търсещи убежище в Руанда претърпява неуспехи, откакто беше обявен за първи път през април 2022 г. от правителството на Борис Джонсън.

Законопроектът, който обявява Руанда за безопасна, вероятно ще бъде приет тази седмица.

И Великобритания, и Руанда нетърпеливи за първите депортации на мигранти

И Великобритания, и Руанда нетърпеливи за първите депортации на мигранти

Очаква се полетите да започнат от пролетта

Той няма да стане закон, докато и двете камари не се споразумеят.

При гласуването в понеделник депутатите отхвърлиха шест поправки, една от които щеше да предостави освобождаване от депортация за хора, служили във въоръжените сили на Обединеното кралство в чужбина.

Правителството също така отхвърли призивите за освобождаване на жертвите на модерното робство. Вместо това предложи свое изменение, което ще предостави годишен доклад за въздействието на политиката върху жертвите, което след това беше прието.

Както се съобщава в Times, вътрешни правителствени документи показват, че Коста Рика, Кот д'Ивоар и Армения са били разглеждани като варианти за подобни схеми, ако Руанда се окаже успешна.

BBC е видяла някои от документите, които са от преди няколко месеца, и разбира, че списъкът е точен.

Плановете на ранния етап се описват от източници като "модел на задържане", като други страни искат да видят дали планът за Руанда наистина ще се осъществи, преди сами да опитат нещо подобно.

Други африкански нации, включително Мароко, Тунис, Намибия и Гамбия, "изрично са отказали" да влязат в технически дискусии, според Times.

Сър Матю Райкрофт, висш държавен служител в Министерството на вътрешните работи, каза, че документът е "остарял" и не трябва да се предполага, че има активни преговори с други страни.

ООН призова Великобритания да не изпраща мигранти в Руанда

ООН призова Великобритания да не изпраща мигранти в Руанда

Лондон разчита тази политика да обезкуражи нелегалните мигранти

Лейбъристите смятат, че схемата е погрешна и възнамеряват да я премахнат, ако спечелят общите избори, които се очаква да се проведат по-късно тази година.

Министърът на имиграцията в сянка Стивън Кинок каза, че схемата в Руанда е "обречена на провал", като я нарече "фундаментално неосъществима, недостъпна и незаконна".

Сър Кийр Стармър каза, че вместо това ще се съсредоточи върху насочването към престъпни групировки и договарянето на нови споразумения за сигурност с Европа.

Съгласно този план правителството иска да изпрати хиляди бежанци в Руанда. Миналата година обаче Върховният съд постанови, че политиката е незаконна, тъй като би нарушила британските и международните закони за правата на човека.

В опит да преодолее съпротивата на съдилищата, правителството на Сунак прокарва законодателство през парламента, което ще блокира по-нататъшни правни предизвикателства, като обяви Руанда за безопасна страна за търсещите убежище.

По данни на британското правителство понастоящем Руанда има капацитет да приема няколкостотин мигранти от Великобритания годишно, като броят им може да бъде увеличен.

Великобритания решена да депортира мигранти в Руанда от пролетта

Великобритания решена да депортира мигранти в Руанда от пролетта

Риши Сунак се надява да бъде запазен първоначалният график за схемата

534 мигранти са прекосили Ламанша в 10 лодки в неделя - рекорд за тази година.

Общо за 2024 г. досега те са 6265, което е увеличение от 28% спрямо същия период на миналата година.