Около половината от гласоподавателите в САЩ се противопоставят на незаконното въдворяване на имигранти в страната в лагери за задържане, докато чакат депортиране, показва ново проучване на Reuters/Ipsos, което предполага, че американците може да са предпазливи към по-суровите мерки, които Доналд Тръмп обмисля.

Около 54% ​​от регистрираните избиратели се противопоставят на използването на лагери за задържане, докато 36% подкрепиха подобен ход, а 10% казаха, че не знаят или не са отговорили, сочи проучването. Все пак 56% казват, че повечето или всички нелегални имигранти в САЩ трябва да бъдат депортирани.

Кандидатът за президент на републиканците Тръмп превърна борбата с нелегалната имиграция в централна част от кампанията си за преизбиране срещу президента демократ Джо Байдън. Имиграцията се очертава като основен въпрос за избирателите, особено републиканците, в навечерието на изборите на 5 ноември.

The New York Times съобщи миналата година, че бившият президент Тръмп, ако бъде преизбран, планира да построи големи лагери за задържане на имигранти в очакване на евентуално депортиране.

В интервю за списание Time, публикувано през април, Тръмп каза, че ще обмисли използването на лагери, но че "няма да има толкова голяма нужда от тях", защото хората ще бъдат бързо депортирани.

Том Хоман, бивш имиграционен служител на Тръмп, който би могъл да се присъедини към втора администрация, каза, че ще са необходими палатки, тъй като все повече незаконни имигранти в САЩ биват арестувани в очакване за депортиране, надхвърляйки съществуващия капацитет на лагерите за задържане.

"Ще трябва да ги задържаме някъде", каза той в интервю.

Хоман каза, че палатките ще се придържат към стандартите за задържане, определени от имиграционните и митническите служби на САЩ и че няма да бъдат "концентрационни лагери".

Той обясни, че войските на Националната гвардия биха могли потенциално да подкрепят операции по депортиране, но служителите на реда ще трябва да извършат арестите.

Байдън: Тръмп иска реванш, а не да води Америка

Байдън: Тръмп иска реванш, а не да води Америка

Кандидатът на републиканците води агресивна кампания

Говорителят на кампанията на Тръмп Каролин Лийвит не коментира възможното използване на лагери в изявление за Ройтерс, но каза, че Тръмп ще "разпореди участието на всяка федерална и щатска власт, необходима за започване на най-голямата операция по депортиране в американската история".

Байдън победи Тръмп през 2020 г., обещавайки да промени много от твърдолинейните имиграционни политики на Тръмп, но се сблъска с рекорден брой мигранти, заловени да пресичат нелегално границата между САЩ и Мексико. Байдън втвърди подхода си към нелегалната миграция в навечерието на изборите.

Говорителят на кампанията на Байдън Мака Касадо каза в изявление, че американците "искат решения за гранична сигурност и имиграция, а не жестокия, неефективен хаос, който Доналд Тръмп предлага".

Около 85% от гласоподавателите републиканци в проучването на Reuters/Ipsos казват, че повечето или всички нелегални имигранти в САЩ трябва да бъдат депортирани, в сравнение с 26% от демократите и 61% от независимите.

Но по-малко гласоподаватели се съгласиха с твърдението, че нелегалните имигранти в страната трябва да бъдат арестувани и въдворени в лагери за задържане, докато чакат делата си за депортиране.

Около 62% от регистрираните републиканци заявяват, че са съгласни, в сравнение с 12% от демократите и 35% от независимите.

Тръмп агитира сред най-твърдите си привърженици

Тръмп агитира сред най-твърдите си привърженици

Кампанията за Белия дом набира скорост