Представителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Андрей Юсов заяви, че руските войски разполагат с достатъчно сили за провеждане на отделни операции в различни сектори на фронта. В момента в окупираните територии на Украйна има повече от 400 хиляди руски военни, съобщава УНИАН.

"Разбира се, това е значително количество личен състав. Въпреки факта, че имаме работа с армия, която в много отношения вече не може да се нарече модерна армия, има голямо количество оръжия, по-специално бронирани превозни средства и авиация. Всичко това се използва, консервира и доставя на фронта. Следователно врагът, разбира се, остава опасен", обясни представител на Главното разузнавателно управление на Московска област в ефира на телевизионния канал Киев 24.

Освен това Русия продължава мобилизационни дейности. Те не са спирали през цялото лято, подчерта Юсов.

100 хиляди руски войници формират "юмрук" в Купянско направление

100 хиляди руски войници формират "юмрук" в Купянско направление

Водят се ожесточени битки с ударна група от осем щурмови отряда "Щорм-Z"

Русия не планира допълнителна мобилизация на мъже за фронта в Украйна, тъй като от началото на годината над 335 000 са се записали, за да се сражават във въоръжените сили или в доброволчески формирования. Това заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу в началото на октомври. 

Русия укрепва въоръжените си сили и засилва производството на оръжия в очакване на дълга война в Украйна, където за година почти нямаше изменение на фронтовите линии.

"Няма планове за допълнителна мобилизация. Въоръжените сили разполагат с необходимия брой военнослужещи за провеждане на специалната военна операция", посочи Шойгу пред висши генерали.

През септември миналата година Путин нареди "частична мобилизация" на 300 000 резервисти, което накара стотици хиляди млади мъже да избягат от Русия, за да не бъдат изпратени на фронта.

Путин многократно е заявявал, че няма нужда от нова мобилизация, която според някои руски официални лица е била грешка, тъй като е накарала голям брой хора да напуснат страната.

Путин за четвърти път в щаба в Ростов на Дон

Путин за четвърти път в щаба в Ростов на Дон

Валерий Герасимов е докладвал на руския президент за състоянието на "специалната военна операция"