Властите във Великобритания обмислят въвеждането на допълнителни проверки при наемане на автомобили. Новите правила се обмислят като допълнителна мярка в борбата с тероризма след атаките в Барселона от четвъртък, пише Telegraph.

Както отбелязва изданието, британските министри са изключително обезпокоени от това колко всъщност е просто да се наеме автомобил, с който да се извърши терористично нападение срещу мирни граждани и пешеходци.

Чиновници от министерството на вътрешните работи са провели среща с представители на сектора за логистични услуги и са обсъдили въвеждането на по-строги мерки. До съгласие за въвеждане на допълнителните мерки обаче не е стигнало.

От вътрешното ведомство на Великобритания са поръчали на администрацията да изучи възможните административни марки, които да се вземат, за да се попречи на терористи да наемат автомобили.

В момента проверките минават в три етапа - проверки на шофьора за платежоспособност, застраховка и правоуправление.

Застрелян от полицията нападател в Камбрилс е карал вана убиец в Барселона
Обновена

Застрелян от полицията нападател в Камбрилс е карал вана убиец в Барселона

Сред убитите терористи е и Муса Укабир, който е ключов заподозрян

Информацията, която се събира от фирмите за отдаване на автомобили под наем, включва имена, адрес и финансови данни. Така в бъдеще на фирмите най-вероятно ще им се налага да правят проверки и в базата данни за издирване на лица, осъществили престъпления. Освен това от шофьорите може да се иска да предоставят допълнителни данни, които да удостоверяват тяхната благонадеждност.

По думите на Тоби Постън, секретар на Асоциацията на наемния транспорт, секторът разглежда възможностите за обмен на данни с властите, така че да може да се осъществи връзка с базата данни на Министерството на вътрешните работи за лица, заподозрени за тероризъм.

Чуков: "Ислямска държава" удря туризма

Чуков: "Ислямска държава" удря туризма

Франция започва да се превръща в износител на джихадисти

Припомняме, в четвъртък ван с висока скорост сгази пешеходци по туристическата улица на Барселона "Рамбла". Загинаха 14 души, ранени бяха над 100, като все още 50 пострадали се намират в болница.

Терористично нападение с автомобил беше осъществено и преди 2 месеца в Лондон.

Терористичните атаки с автомобил започнаха да се използват от терористи в Европа при нападението в Ница навръх националния празник на Франция преди година. Последваха такива атаки и в Германия по време на Коледните празници.