Руският президент Владимир Путин заяви, че "не е проблем", че той не е поканен да се присъедини към други световни лидери, отбелязващи 75-ата годишнина от десанта в Нормандия, съобщава БиБиСи.

Путин, който бе поканен на събитието за 70-тата годишнина през 2014 г., заяви, че има "достатъчно друга работа" в Русия. Коментарите са след като правителството заяви, че десантът "не е решаващ за изхода от войната".

Русия често обвинява Запада, че не признава ролята на СССР във Втората световна война.

Тръмп похвали изключителното могъщество и вечната сила на САЩ

Тръмп похвали изключителното могъщество и вечната сила на САЩ

Тръмп и френският президент Еманюел Макрон произнесоха речи на американското гробище Колвил-сюр-Мер

Световни лидери, включително американският президент Доналд Тръмп, присъстваха на отбелязването в четвъртък, където отдадоха почит на съюзническите войски, които дебаркират срещу германските сили на брега на Северна Франция на 6 юни 1944 г. в най-голямата морска и въздушна операция в историята.

Путин се присъедини към последното голямо честване през 2014 г., но тази година не бе поканен. Говорейки на икономическия форум в Санкт Петербург, той обясни, че липсата на покана не е проблем.

"Ние също не каним всички на всяко събитие. Защо да бъда поканен навсякъде? Имам достатъчно друга работа тук", коментира руският президент.

Москва: Да не се преувеличава Десантът в Нормандия, не е решаващ за изхода от ВСВ

Москва: Да не се преувеличава Десантът в Нормандия, не е решаващ за изхода от ВСВ

Усилията на Съветския съюз са осигурили победата

Неговата забележка е ден след като руското министерство на външните работи обясни, че значението на Десантът в Нормандия за изхода на войната не трябва да се преувеличава.

Когато страните спорят за настоящето, те често не са съгласни и с миналото. Британският премиер Тереза ​​Мей го определя, като деня, в който "определи съдбата на бъдещите поколения". Но руското външно министерство вижда нещата по съвсем различен начин.

"Десантът в Нормандия не оказва решаващо въздействие върху изхода на Втората световна война", заяви говорителят Мария Захарова. "Това бе неизбежно след победите на Червената армия при Сталинград и Курск."

Популярният руски вестник "Комсомолская правда" пита: "Защо Западът иска всички да мислят, че техният фронт не е само вторият фронт, а главният?".

Той допълва, че милиони съветски войници са убити, докато армията чака съюзниците да отворят втори фронт.

Путин предупреди за опасността от глобална катастрофа

Путин предупреди за опасността от глобална катастрофа

Било необходимо да се държи под контрол "огнения змей"

Може би, ако президентът Путин бе поканен да се присъедини към честването, гледната точка на Русия можеше да бъде по-положителна.

Руски телевизионен водещ заяви: "Не би имало дори десант в Нормандия, ако не бяха съветските войници, загинали от 1941 г. до края в борбата срещу фашизма."

Москва се бие с германските сили на изток почти три години и по време на Десантът в Нормандия, който в крайна сметка води до освобождението на Западна Европа от нацистка Германия.

Съветският съюз губи повече от 25 милиона души в наричаната от тях "Велика отечествена война" - повече от всяка друга нация.

Всяка година Русия провежда мащабен военен парад, за да отбележи годишнината от края на Втората световна война и да си спомни ролята на съветските войски.

75 г. след Десанта в Нормандия 16 държави обещаха да не се повтаря ужасът от ВСВ

75 г. след Десанта в Нормандия 16 държави обещаха да не се повтаря ужасът от ВСВ

На 6 юни 1944 г. 160 000 съюзнически войски дебаркират в Нормандия