Руският президент Владимир Путин шеговито заяви, че ще проведе сериозен разговор със Запада относно неговите твърдения, че той (Путин - бел.ред.) е виновен за целия икономически хаос, създаден от конфликта в Украйна и тежките западни санкции, съобщава "Ройтерс".

Руската инвазия в Украйна доведе до смъртта на хиляди и разсели 14 милиона души, а опитът на Запада да изолира Русия като наказание за агресията и блокирането от страна на Москва на износа на зърно от черноморските пристанища на Украйна доведоха до драстично поскъпване на петрола, природния газ, зърнените храни, олиото и торовете.

На среща чрез телеконферентна връзка с беларуския президент Александър Лукашенко в черноморския курорт Сочи Путин отбеляза, че руската икономика се справя добре, независимо от западните санкции.

Зеленски зове Запада да покаже, че не грубата сила управлява света

Зеленски зове Запада да покаже, че не грубата сила управлява света

Украинският президент настоява за засилване на санкциите срещу Москва

От своя страна Лукашенко посочи, че санкциите са дали на двете страни тласък да се съсредоточат върху саморазвитието си, а Западът се е заблудил относно причините за техните икономически проблеми.

По отношение на икономиката наистина трябва да им благодаря (на западните страни), тъй като те ни дадоха тласък към нашето собствено развитие, изтъкна Лукашенко, а в отговор Путин се усмихна и кимна.

"Това, което се случва там (на запад - бел.ред.), е, че те наистина подценяват ситуацията, като четат собствените си медии. Имат инфлация, но истината е, че "Путин е виновен", "Путин е виновен за всичко", отбеляза беларуският президент.

Путин кимна и заяви с пресилена усмивка: "Ще имаме сериозен разговор с тях". Лукашенко се засмя и потвърди.

Междувременно във видеообръщение към Световния икономически форум в Давос украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да засили още санкциите срещу Русия като предупреждение към други страни, които обмислят използването на груба сила. 

Путин: Санкциите срещу Русия предизвикват глобална криза

Путин: Санкциите срещу Русия предизвикват глобална криза

Според него страната му се справяла уверено със санкциите