Терористите, изграждащи плацдарм в Сирия, подготвят план за експанзия и дестабилизиране на региона. Терористите в Близкия изток набират бойци от бившите съветски държави и се опитват да разширят присъствието си и в други райони. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от РТ, ТАСС и РИА „Новости".

Създавайки плацдарм в Сирия и в редица други страни в Близкия изток, терористите подготвят план за експанзия, за дестабилизиране на целия регион. Продължават да вербуват бойци от много държави, за съжаление включително от Русия и от бивши съветски държави, изтъкна той в Кремъл на събитие с участието на висши руски офицери.

Президентът припомни, че Русия е започнала операция в Сирия като превантивна мярка. Путин подчерта, че военната помощ на Русия за тази страна напълно съответства на руската военна доктрина и на международното право.

Според него руската операция в Сирия потвърждава способността на Русия ефективно да отговаря на терористични и други заплахи.

Иначе Путин каза още, че руските разузнавачи са осуетили 20 терористични нападения в Русия през 2015 година. Той добави, че са арестувани 560 екстремисти и са убити други 112.