Руският президент Владимир Путин е изгубил интерес към дипломатическите усилия за прекратяване на войната с Украйна и вече явно преминава към стратегия за завземане на колкото се може повече украинска територия. През март той все още обмисляше споразумение с Киев, но сега не вижда перспектива за това, пише BBC, позовавайки се на разговор на Financial Times с три източника, запознати с плановете на руския президент.

"Путин искрено вярва в глупостите, които чува по руската телевизия, и иска да спечели много", казва един от източниците, запознат с разговорите.

Те заявяват, че Путин, сериозно обмислял мирно споразумение с Украйна, след като Русия претърпя грандиозен провал с офанзивата си в северната част на страната през март, е казал вече на хората, участващи в опитите за прекратяване на конфликта, че не вижда перспектива за постигане на споразумение.

На среща в Истанбул в края на март Москва и Киев се споразумяха за първи проект на мирно споразумение, но преговорите се проточиха, след като украинският президент Владимир Зеленски обвини Русия в извършване на военни престъпления срещу цивилни в Буча и Мариупол.

А и Путин бил бесен, след като Украйна е потопила крайцера "Москва", твърдят два източника на FT.

"Имаше надежда за сделка. Путин се върна назад и продължи напред. Той трябва да намери изход от тази ситуация като победител", казва един от източниците. След потъването на "Москва" Путин вече е против подписването на каквото и да било. "След потъването на "Москва" той вече не изглежда като победител, защото беше унизително", добави събеседникът.

Службите на САЩ оценяват Путин: Обиден, бесен и сам

Службите на САЩ оценяват Путин: Обиден, бесен и сам

Какво точно Владимир Путин ще приеме за победа, ще се промени с течение на времето

Украински и западни официални лица винаги са се съмнявали в ангажимента на Путин към мирните преговори, твърдейки, че това е само начин да се спечели време за по-нататъшно настъпление, отбелязва вестникът.

Руският президент изглежда има изкривена представа за войната, която му се излага от неговите генерали и се показва по руската телевизия. Според източниците на FT въпреки всички доказателства за обратното, Путин настоява, че руската армия не е нападала цивилни граждани.

Също така Владимир Путин избягва "по всякакъв начин" лична среща с Владимир Зеленски: "Той иска всичко да бъде решено преди срещата им лице в лице."

Бивш руски премиер: Путин е политически луд и бесен на света

Бивш руски премиер: Путин е политически луд и бесен на света

Руският президент искал да върне страната в XIX век