Испанският премиер Мариано Рахой обяви, че се надява да победи сепаратистите на изборите в Каталуния през следващия месец, които ще бъдат доминирани от стремежа на регионалното правителство за независимост, призовавайки за "огромна" активност от страна на гласоподавателите, съобщава "Франс прес".

"Ще работим така, че групите за независимост да не спечелят", изтъкна Рахой пред местно радио.

Испания представи доказателства за руската намеса в референдума за Каталуния

Испания представи доказателства за руската намеса в референдума за Каталуния

НАТО: подобна намеса има в няколко страни...

Кризата с независимостта на Каталуния предизвика тревога в Брюксел, след като Европейският съюз се опитва да се справи с последствията от Брекзит, а повече от 2400 компании преместиха седалищата си от североизточната испанска област, след като несигурността продължава.

Рахой уволни правителството на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон през миналия месец заради опита му да обяви независимост, като суспендира правомощията на регионалния парламент и свика нови избори.

Премиерът на Испания събира подкрепа за своята Народна партия за изборите на 21 декември в Каталуния, която остава дълбоко разделена във връзка с независимостта, въпреки обявената от нейния парламент независимост.

Народната партия завърши чак на пето място на изборите в Каталуния през 2015 г., когато на власт дойдоха групировки, които подкрепят сепаратизма в областта, в която живеят 7,5 млн. души.

Има алтернатива на независимостта на Каталуния, омекна Пучдемон

Има алтернатива на независимостта на Каталуния, омекна Пучдемон

Имало възможност да се намери решение на кризата

Рахой призова за масирано участие на избирателите на 21 декември с надеждата, че партиите, които подкрепят оставането на Каталуния като част от Испания, ще се представят силно.

Няколко бивши членове на каталунското правителство понастоящем са в затвора заради ролята им за агитиране за независимост, което е незаконно съгласно испанската конституция.

Рахой заяви, че нямало възбрана върху задържаните официални каталунски лица да участват в регионалните избори, но добави, че те "трябва да спазват закона".

Ала той обвини свалените от власт каталунски официални лица, че са "политически делегитимирани", след като "подлъгаха каталунските граждани", претендирайки за независимост.

Пучдемон е в самоналожено изгнание в Белгия и заяви, че иска да се кандидатира през следващия месец.