Ръководителят на североизточната испанска област Каталуния Ким Тора е заразен с новия коронавирус, става ясно от изследването му, съобщава "Гардиън".

57-годишният Тора уточни, че е започнал да забелязва симптоми вчера, скоро след като заместник-ръководителят на Каталуния Пере Арагонес също е бил диагностициран с коронавируса.

Вече 8 744 заразени с новия коронавирус в Испания, 1000 нови за 24 часа

Вече 8 744 заразени с новия коронавирус в Испания, 1000 нови за 24 часа

Испанската полиция е реквизирала 150 000 хирургически маски

През последните дни Тора се очерта като един от най-ожесточените критици на спешните мерки на Испания, присъединявайки се към Баската автономна област в твърдението, че централизацията на властите може да подкопае автономията на испанските региони. Каталунският сепаратист беше единственият ръководител на област, който отказа да подпише съвместен документ с централното правителство, обещаващ съвместни действия, докато страната се бори с епидемия, която е сред най-тежките в Европа.

Испания потвърди 9 191 души, заразени с новия коронавирус, както и 309 починали, което я прави втората най-тежко засегната държава в Европа след Италия.

СЗО към правителствата: "Тестове, тестове, тестове" за коронавируса

СЗО към правителствата: "Тестове, тестове, тестове" за коронавируса

Не могат да се борят с пандемията със завързани очи

Миналата седмица Тора призова Мадрид да спре всички пътувания до Каталония, като затвори летищата и жп гарите в областта. Днес той отново призова за по-категорични мерки за предотвратяване на разпространението на коронавируса. "Не можем да оставим да мине още една минута", настоя Тора. Каталуния е потвърдила около 900 заразени и 33-ма починали.

През последните дни няколко високопоставени испански политици бяха диагностицирани с новия коронавирус, включително Изабел Диас Аюсо, ръководител на областта Мадрид, както и двама министри в испанското правителство - Ирен Монтеро и Каролина Дариас. По-рано тази седмица Бегоня Гомес, съпругата на испанския премиер Педро Санчес, също се оказа заразена.

Коронавирус: Брюксел настоя за забрана на пътуванията до ЕС за 30 дни

Коронавирус: Брюксел настоя за забрана на пътуванията до ЕС за 30 дни

Предвиждат се изключения на забраната

Днес базираният в Малага футболен клуб Atletico Portada Alta потвърди смъртта на Франсиско Гарсия, 21-годишен треньор на юношески отбор на клуба. Според съобщенията Гарсия страдал от форма на левкемия, което го направило уязвим към коронавируса.