Френският финансов министър Мишел Сапен беше остро разкритикуван, след като във вторник обвини белгийските власти в "наивност" покрай разпространението на екстремизма, информира „Франс прес”.

„Смятам, че е била налице воля, или липсата на воля от страна на някои от (белгийските) власти ... може би също е вид наивност”, коментира Сапен, предполагайки, че те „са мислели, че насърчавайки добрата интеграция, общностите трябва да бъдат оставени да се развиват самостоятелно и както намерят за добре”.

Говорейки пред френска телевизия, той добавил: „Но ние знаем, а Франция вероятно знае по-добре от останалите, че това не е правилният отговор. Когато един квартал има опасност да се превърне в сектантски, ние трябва да осъществяваме политика на интеграция."

Думите на Сапен бяха обаче остро разкритикувани във Франция и Белгия.

„Това е неприлично, когато страдат хора. Имаме нужда от солидарност, а не от лекции”, провикна се белгийски социалист.  

Член на собствената Социалистическа партия на Сапен, Франсоа Лами, определи изказването на финансовия министър като „просто срамно”.

Френският премиер Манюел Валс се е опитал да се разграничи от думите на колегата си, посочвайки, че не иска „да чете лекции на нашите белгийски приятели”.

"Ние затворихме очите си, навсякъде в Европа и включително във Франция, за възхода на екстремистките салафистки идеи в кварталите, където смесицата от наркотрафик и радикален ислям отклони от правия път... някои от младежите”, коментира Валс пред френско радио.