Дни преди нападението във френската черква Сент Етиен дю Рувре под Руан чуждестранни разузнавания са предупреждавали френските власти за това, че на територията на страната им се планира терористичен акт, предаде РИА Новости, цитирайки телевизия BFM TV.

В четвъртък стана ясно, че е установена и личността на втория нападател във френската черква Сент Етиен дю Рувре. Това е 19-годишният Абдел-Малик Набил Птижан, който се намира в базата данни на разследващите, тъй като се опитвал да замине за Сирия.

Ислямисти окървавиха църква във Франция
Обновена

Ислямисти окървавиха църква във Франция

Нападателите „прерязали гърлото” на свещеник

По данни на телевизията, Абдел-Малик Птижан е известен на френските спецслужби от 29 юни, но до сега те не са имали негова фотография. Дни преди терористичния акт в черквата Сент Етиен дю Рувре чужди разузнавания са предупреждавали Франция за това, че неизвестни планират да извършат нападение на територията на страната.

Атаката в църквата е дело на „Ислямска държава”, обяви Оланд

Атаката в църквата е дело на „Ислямска държава”, обяви Оланд

Това заяви френският президент Франсоа Оланд

Отбелязва се, че в съобщението не е фигурирало име на предполагаемия злосторник, но то е съдържало фотография на Птижан. Тази фотография била в документите за самоличност, открити в другия нападател - Адел Кермиш.

Освен това, телевизията отбелязва, че Петижан се появява на разпространените от "Ислямска държава" пропагандно видео, на което е заснето как той и Кермиш се вричат във вярност на групировката.

Нападателите от френската църква заснели клането

Нападателите от френската църква заснели клането

Принудили свещеника да коленичи, преди да го убият

По-рано била официално установена личността на един от нападателите - Адел Кармиш. Той е известен на френските спецслужби, доколкото два пъти се опитвал да проникне в Сирия. Бил задържан в Турция и екстрадиран във Франция, където се намира в предварителния арест в рамките на разследването за връзка с терористите, а след това бил пуснат под наблюдение с електронна гривна.

Припомняме, сутринта във вторник двама терористи, въоръжени с ножове, взеха за заложници петима в църквата Сент Етиен дю Рувре в предградието Руан по време на утренната служба - свещеникът, двама църковни служители и двама посетители.

На място дойде полиция. Напускащите сградата престъпници бяха застреляни на място от полицията. С градата бе открито тялото на убития 86-годишен свещеник Жка Амел. Един от пострадалите е в много тежко състояние. Отговорност за атаката взе терористичната организация "Ислямска държава".