"От днес официално регламентът за намаляване на таксите за презгранични преводи в евро, за който бях основен докладчик и преговарящ за Европарламента, е закон за всички държави от Европейския съюз. Разпоредбите, които ще позволят на българите да изпращат и получават евро десетократно по-евтино, ще влязат в сила от 15 демеври 2019 г. Поемам ангажимент да следя за спазването на правилата от финансовите институции у нас." Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, по време на подписването на регламента от председателите на двата законодателни органа на ЕС - Европейския парламент и Съвета на ЕС, на 19 март 2019 г. в Брюксел.

Драстичното намаляване на таксите за международни преводи може и да не се случи

Драстичното намаляване на таксите за международни преводи може и да не се случи

Българското общество за пореден път е натоварено с големи положителни очаквания

"Европейските гражданите и страни са една идея по-обединени, но и равни, защото отпадна официално един истински двоен стандарт между живеещите в страни от Еврозоната и извън нея. ЕС доказа за пореден път, че може да подобрява живота на гражданите. Горда съм, че успях да допринеса този успех да се случи и при това толкова бързо." Това допълни Ева Майдел, която беше определена за докладчик по регламента през юли 2018 г. и успя да завърши преговорите със страните-членки на ЕС за шест месеца.

Ева Майдел: Спестяваме по 30 лева за паричен превод към Европа

Ева Майдел: Спестяваме по 30 лева за паричен превод към Европа

Целта е премахването на двойните стандарти

Българските граждани и бизнеси ще спестяват над 60 млн. лв. годишно от регламента за таксите за презгранични преводи. Премахването на тези финансови бариери ще облагодетелства 36 000 малки и средни предприятия у нас, които внасят от ЕС, и 15 000, които изнасят.

Ще намалеят разходите и на българите, особено на тези, пътуващи в чужбина, които харчат около 1.6 млрд. евро годишно зад граница, тъй като регламентът включва текстове за повече прозрачност при плащане с карта или теглене от банкомат в други страни от ЕС.

Равни условия за финансовите услуги в ЕС иска евродепутатът Ева Майдел

Равни условия за финансовите услуги в ЕС иска евродепутатът Ева Майдел

Само 7% от потребителите купуват финансови услуги от други държави от ЕС

Комисионната при разплащането или тегленето ще бъде ясно индикирана. Потребителите ще получават електронно известие с тази информация и ще могат да избират дали превалутирането да се извърши от тяхната банка или от тази на търговеца.