Кремъл обяви, че Русия иска да разреши различията си със САЩ чрез преговори, само часове преди телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън, който ще се проведе около 22:30 часа българско време, информира "Франс прес".

"Ние сме в настроение за разговор, това е, което искаме", увери говорителят на Путин Дмитрий Песков пред репортери, като допълни: "Вярваме, че само чрез разговори е възможно да се решат всички непосредствени проблеми, които имаме в изобилие помежду си."

САЩ, Великобритания, Германия и Франция обсъдиха агресията на Русия срещу Украйна

САЩ, Великобритания, Германия и Франция обсъдиха агресията на Русия срещу Украйна

Разговаряли са и по други парещи теми от международния дневен ред

Песков отбеляза също така, че телефонният разговор между двамата държавни глави е бил иницииран от Москва.

"Инициативата беше на Путин, времето (...) е съвсем нормално предвид разликата във времето. (...) Знаете, че късното време никога не е било проблем за руския президент, особено след като той често в това време понякога още много активно работи", похвали началника си Песков.

Страните ще продължат обсъждането на онези въпроси, които бяха повдигнати по време на последната видеоконференция, а също ще засегнат и темата за гаранциите за сигурност, добави говорителят на Кремъл.

Борел скастри Русия за искането ѝ за спиране разширяването на НАТО на изток

Борел скастри Русия за искането ѝ за спиране разширяването на НАТО на изток

Особено по отношение на Украйна

"Всички преговори се водят с една-единствена цел - постигане на компромис, като се вземат предвид принципните позиции един на друг", отбеляза Песков.

Той уточни също така, че това ще бъде обикновен телефонен разговор без публична част.

На 7 декември президентите на двете страни разговаряха около два часа по видеовръзка. Байдън изрази безпокойство по повод напрежението в отношенията между Русия и Украйна и призова за дипломатическо уреждане, като предупреди за колективен отговор от Запада в случай на ескалация. Путин от своя страна настоя, че Киев не изпълнявал Минските споразумения, саботирайки ги. Освен това руският президент обозначи червените линии - разширяването на НАТО на изток и разполагането на нападателни оръжия на украинска територия и в съседни на Русия страни.

САЩ обещаха на съюзниците в Европа пълна прозрачност за преговорите с Русия

САЩ обещаха на съюзниците в Европа пълна прозрачност за преговорите с Русия

Вашингтон щял да се придържа към принципа "нищо за тях без тях"

Десет дни по-късно Москва публикува проекти на споразумения със САЩ и споразумения със страните членки на НАТО, които включват разпоредби за взаимни гаранции за сигурност в Европа, неразполагане на ракети със среден и малък обсег в зоната на досегаемост един на друг и отказ от по-нататъшно разширяване на Северноатлантическия алианс, включително за сметка на бившите републики на СССР. Както заплашиха от руското външно министерство, при липса на реакция бил възможен нов кръг на конфронтация.

В резултат на това на 10 януари Русия ще проведе преговори със САЩ за гаранции за сигурност, а на 12 януари ще се проведат консултации между руснаците и НАТО. На 13 януари е насрочена среща на представители на Москва и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

На 10 януари САЩ и Русия преговарят за сигурността и Украйна

На 10 януари САЩ и Русия преговарят за сигурността и Украйна

Сближаване на позиции