Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков обяви, че Москва към момента не виждала никакви причини да обвинява Иран за катастрофата на украинския самолет край Техеран, противоречейки на изявленията на премиера на Канада и представители на американските специални служби, че Иран е свалил самолета, съобщава ТАСС.

Рябков призова висшите държавни ръководители по света да се въздържат от публични изявления, докато не станат известни повече подробности за причините за катастрофата.

Иран обвини САЩ в "голяма лъжа" заради обвиненията, че е свалил самолета на Украйна

Иран обвини САЩ в "голяма лъжа" заради обвиненията, че е свалил самолета на Украйна

"Психологическа операция на американското правителство"

По думите му все още съществувала заплаха от конфронтация между Иран и САЩ, но Русия се надява, че няма да има по-нататъшна ескалация на напрежението в Близкия изток.

"Не смятам, че сме свидетели на деескалация", настоя Рябков при пристигането си в Токио, където ще участва в руско-японския стратегически диалог.

Руският дипломат добави също така, че Москва е готова да обсъди настоящата криза в отношенията между Иран и САЩ, ако Вашингтон се интересува от това.

Иран продължава категорично да отрича, че е свалил с ракета самолета на Украйна

Иран продължава категорично да отрича, че е свалил с ракета самолета на Украйна

Въпреки твърденията на Запада

"Ако САЩ проявят интерес към това, ние сме готови, разбира се", увери Рябков, като същевременно изрази надежда Техеран и Вашингтон да се въздържат от нови удари.

"Ние поддържаме постоянен контакт с останалите страни по ядреното споразумение с Иран. Всъщност контактът се осъществява всекидневно в първите дни на новата година", добави Рябков.

Ситуацията в Близкия изток бързо ескалира в първите дни на 2020 г., след като САЩ убиха командира на елитните части "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия ген. Касем Солеймани в Багдад и иранските ракетни удари срещу военни бази в Ирак, в които са разположени американски военнослужещи, като отмъщение за убийството.

Ситуацията леко деескалира от сряда насам, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че планира да удари Иран с още санкции, а не с военна сила, докато Техеран обеща да се въздържа от по-нататъшни удари, ако Вашингтон не атакува Ислямската република.

Анархия на мястото на катастрофата на украинския самолет в Иран

Анархия на мястото на катастрофата на украинския самолет в Иран

Иранската полиция и Революционната гвардия гонят хора, които се шляят на мястото на инцидента