Кремъл заяви, че усилията на Бразилия да посредничи в конфликта в Украйна "заслужават внимание", но не е видял никакви планове за мирно споразумение от Франция, съобщава "Ройтерс".

По-рано "Блумбърг" съобщи, че френският президент Еманюел Макрон иска да представи на Китай план, който може да формира основата за преговори между Москва и Киев.

Междувременно вчера бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва си навлече критики от Съединените щати за неотдавнашните си думи, че Западът "насърчава" конфликта, като въоръжава Украйна. Той заяви, че Вашингтон трябва да спре да изпраща оръжия на Украйна и да започне да говори за мир.

Лула предложи да се създаде група от страни, които не участват във войната, за да се постигне мир. В неделя той съобщи, че е обсъдил идеята с лидерите на Китай и Обединените арабски емирства.

Лула да Силва от Пекин призова ЕС да говори за мир

Лула да Силва от Пекин призова ЕС да говори за мир

Никакви индикации да има обаче бразилски мирен план

Запитан за предложението на Лула, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отвърна: "Всички идеи, които отчитат интересите на Русия, заслужават внимание и със сигурност трябва да бъдат изслушани".

Различни държави и световни лидери, сред които китайският президент Си Дзинпин, френският държавен глава Еманюел Макрон и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, се опитаха да поемат ролята на възможни посредници за мир, почти 14 месеца след началото на войната.

Русия твърди, че е отворена за преговори, но даде ясно да се разбере, че те ще се проведат само при нейните собствени условия. Тя подчерта, че Украйна трябва да приеме "новите реалности" на място - по-специално руската анексия на четири украински области, която беше отхвърлена като незаконна от Киев и Запада.

Мирният план на Китай - засега неизпълним за Кремъл

Мирният план на Китай - засега неизпълним за Кремъл

Според Песков е неприемливо сравняването на формулите за мир на Китай и Беларус

Украйна многократно е заявявала, че няма да обсъжда мир или прекратяване на огъня, докато руските войски не напуснат всеки сантиметър от международно признатата ѝ територия. Президентът Володимир Зеленски предупреди, че всяко временно примирие просто ще позволи на Русия да прегрупира силите си за бъдеща атака.

Вчера "Блумбърг" съобщи, че Макрон се опитва да работи с Китай за изработването на план, който може да се използва като основа за преговори между двете страни.

Кремъл потвърди, че е видял новината, но не е обсъждал въпроса с Франция. "Не знаем за съществуването на някакъв френски план, не сме получавали нищо от френска страна", поясни Песков.