Главната прокуратура на Русия е писала до западните страни с настояване да спазват международните задължения за раздаване на справедливост, докато разследват взривовете на "Северен поток" и "терористичните актове" в Русия, съобщава "Ройтерс".

Москва показа разочарованието си от неубедителния характер на разследванията на някои чуждестранни сили за експлозиите през септември 2022 г. на газопроводите, предназначени да пренасят руски газ до Западна Европа.

През февруари Дания прекрати разследването си. Малко по-рано същото направи и Швеция, която предаде събраните доказателства на германските следователи.

Главният прокурор на Русия заяви, че писмата са били изпратени до Кипър, Франция, Германия и Съединените щати, след като руски депутати и общественици са поискали информация за разследването.

Русия иска заседание на СС на ООН за "Северен поток"

Русия иска заседание на СС на ООН за "Северен поток"

Обвинява Дания и Швеция, че са прекратили разследване, за да отстранят главния и очевиден заподозрян

Посочва се, че Москва иска да знае за възможното участие на лица и организации в организирането и финансирането на някои терористични актове в Русия, както и за взривовете на "Северен поток".

Не се споменава обаче изрично нападението от миналия месец срещу концертна зала в Москва, когато бяха убити над 140 души. Кремъл го свързва с Украйна, като същевременно твърди, че нападението е извършено от ислямисти. Украйна отрича да има каквато и да е роля в атентата.

Русия и Западът, враждуващи по конфликта на Москва с Украйна, се обвиниха взаимно за взривовете на газопроводите. Всяка от страните отрича да е замесена и до момента никой не е поел отговорност.

Кремъл нарече ситуацията около разследванията "близка до абсурда".

Русия настоява за прозрачно разследване на взрива на Северен поток

Русия настоява за прозрачно разследване на взрива на Северен поток

Взривовете на тръбопроводите са били от полза за Вашингтон

Газопроводите "Северен поток" 1 и 2, пренасящи руски газ до Германия под Балтийско море, бяха повредени от поредица от взривове в шведски и датски води през септември 2022 г.

След инцидента датската полиция съобщи, че те са били засегнати от мощни експлозии, а шведски разследващи потвърдиха, че откритите на място следи от експлозиви убедително показват, че е имало саботаж.

Швеция, Дания и Германия започнаха отделни разследвания на взривовете на "Северен поток", като всяка от страните строго контролираше информацията.