Международните санкции, които са в сила срещу Северна Корея, са контрапродуктивни и оказват негативно влияние върху социално-икономическата ситуация в тази страна и върху ситуацията със сигурността в региона. Това се казва в позиция на руското външно министерство от сряда, цитирана от "Интерфакс".

"Можем само да кажем за тези санкции, че те не носят никаква полза, пречат на социално-икономическото развитие на КНДР и имат най-негативно въздействие върху населението на тази страна", заяви по време на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Според нея "Русия в Съвета за сигурност на ООН повдига въпроса за безполезността и контрапродуктивността на тези санкции с цялата прямота, опитвайки се да предаде на колегите простата идея за безполезността на поддържането на режима на санкции в сегашната му закостеняла форма, потискане на всякакви стимули за преговорния процес и намаляване на конфронтацията около Корейския полуостров".

Русия блокира подновяването на наблюдателите на санкциите срещу Северна Корея

Русия блокира подновяването на наблюдателите на санкциите срещу Северна Корея

Китай гласува "въздържал се"

"Санкциите не правят ситуацията в региона по-безопасна, като за начало не определят конкретен, предвидим времеви хоризонт за тях, които биха били придружени от възстановяване на доверието и отчитане на законните интереси на корейския народ. в търсене сега", отбеляза официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация.

Захарова отбеляза, че резултатът от подобни стъпки "трябва да бъде честен политически процес, а не някаква "димна завеса", зад която да се крият същите амбиции на Вашингтон и неговите съюзници, насочени срещу Пхенян".

Припомняме, че връзките между Москва и Пхенян се засилиха след посещението на севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Далечния изток на Русия миналата година.

През март Русия наложи вето върху годишното подновяване на група от експерти, които наблюдават прилагането на санкциите на ООН срещу Северна Корея заради нейните ядрени оръжия и програми за балистични ракети.

Русия ще наложи вето на резолюция за КНДР в СС на ООН

Русия ще наложи вето на резолюция за КНДР в СС на ООН

Гласуването на документа, което се очакваше в петък, е било отложено по искане на САЩ, за да се даде възможност за допълнителни консултации

САЩ обвиниха Северна Корея, че е прехвърлила оръжия на Русия за използване във войната в Украйна. Както Москва, така и Пхенян отхвърлиха обвиненията, но обещаха миналата година да задълбочат военните отношения.