Русия планира да признае организираните за този уикенд избори от сепаратистите в Източна Украйна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за всекидневника „Известия", предаде „Франс прес".

Очакваме изборите да се проведат както е запланувано и разбира се ще признаем резултатите", каза той преди изборите в Донецка и Луганска област, които ще се проведат в неделя.

Обявената от Русия позиция да признае организираните от сепаратистите избори в Източна Украйна „подкопава" опитите за прекратяване на 6-месечната война там, обяви представител на външното министерство на Украйна в отговор на Лавров.

Руските намерения директно противоречат на мирното споразумение от Минск, подкопават съгласувания процес за деескалация и мирно разрешаване, и продължават да намаляват доверието към Русия като надежден международен партньор", обяви Дмитро Кулеба.

„Русия бърза да признае нещо, което няма нищо общо с избори", поясни Кулеба.

Проруските сепаратистите ще се опитат да проведат избори, с които де факто да легитимират наложения от тях контрол над територии от Източна Украйна.

Вчера Лавров каза, че Русия ще признае резултатите от парламентарните избори в Украйна.