Водноелектрическата централа "Каховка" е претърпяла огромни щети в резултат на обстрел от страна на украинските въоръжени сили, но тя може да бъде възстановена. Ремонтът с помощта на съвременни технологии ще отнеме обаче поне една година, заяви пред ТАСС Володимир Леонтиев, руският ръководител на градския район Новокаховски.

"Степента на унищожение е грандиозна, трябва да го кажем така... Разбира се, не става дума за няколко месеца. Това ще отнеме година или повече, но трябва да преценят експертите", - каза Леонтиев.

Той отбеляза, че много други важни инфраструктурни обекти в града също са били повредени в резултат на ударите на ВСУ. Сред тях са главният канал на Каховка, Севернокримският канал и други.

Руснаците евакуират и град Нова Каховка

Руснаците евакуират и град Нова Каховка

Руснаците и украинците от седмици се обвиняват взаимно

На 18 октомври руските окупационни власти обявиха евакуация на цивилното население от десния на левия бряг на река Днепър поради опасността от наводнения, които могат да възникнат, ако украинските военни нанесат удар по Каховската водноелектрическа централа. На 31 октомври руският областен управител Владимир Салдо обяви, че зоната за евакуация ще бъде разширена с 15 км от Днепър в лявата част на региона. Разширената зона за евакуация включваше териториите на градския район Новокаховски, Альошински, Великолепецки, Верхнегорохачки, Холопристански, Горностайовски и Каховски общински райони.

След навлизането на украинските въоръжени сили в Херсон в петък, вчера вечерта се появиха съобщения, че руските окупационни власти са започнали евакуация на язовирния град Нова Каховка на левия бряг на реката. Администрацията на Каховка се изтегля заедно с жителите на града на безопасно място, съобщи началникът на окупацията Павел Филипчук.

Съществуват опасения, че язовирът може да бъде разрушен при обстрел и районът да бъде наводнен. Руснаците и украинците от седмици се обвиняват взаимно, че планират подобна провокация. Украинските сили са определили администрацията на Каховка като "цел номер едно за терористична атака" в региона, твърди Филипчук. Украйна отхвърля намеренията за саботаж.

ISW: Русия е взривила Антоновския мост

ISW: Русия е взривила Антоновския мост

Руските сили са изградили отбранителни линии на юг от Днепър