Съединените щати престанаха да крият истинското намерение за въвеждане на ограничения срещу Русия: интереси и грабителски амбиции. Това заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

"Вашингтон престана да крие истинското намерение на ограничителния натиск върху страната ни. Не говорим за някакви митични стремежи за разрешаване на конфликта в Украйна, а за банални хищнически амбиции", се казва в коментара на посланика, публикуван в канала Telegram. руската дипломатическа мисия.

Така Антонов коментира изявленията на представители на американската администрация за намерението им да засилят натиска върху руската енергетика.

Дипломатът подчерта, че американските власти "за всеки случай" заплашват Русия с ограничения.

"Имат тривиален сценарий: ако американците не могат да издържат на честна икономическа конкуренция, се използват санкции", отбеляза той.

САЩ възобновяват санкциите срещу енергийния сектор на Венецуела

САЩ възобновяват санкциите срещу енергийния сектор на Венецуела

Решението е на Белия дом

По-рано помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на енергетиката Джефри Паят заяви, че САЩ очакват допълнително да ограничат достъпа на Русия до европейските енергийни пазари.

САЩ се опитват да "закачат" своите съюзници и страни от Глобалния юг за много по-скъпото американско гориво, заяви по-рано Антонов.

"Достатъчно е да си припомним как след многократни обещания да се сложи край на газопроводите "Северен поток", руската подводна газова инфраструктура беше взривена при терористична атака. Освен това разследването се забавя по всякакъв начин от западните страни. Очевидно има нещо за криене", заключи тогава посланикът.