Никоя нова американска военна помощ за Украйна няма да промени ситуацията на фронта, където силите на Киев са в лоша позиция. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Той представи тази помощ като част от "колониалната" политика на Съединените щати.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън посочи, че още в събота ще се проведе дългоочакваното гласуване на законопроекта за помощ на Украйна и Израел на стойност 95 милиарда долара, от които 60,84 милиарда долара ще са за Киев.

Европейският съюз обеща по-голяма обща помощ, но Съединените щати са дали най-големия военен принос, за да помогнат на Украйна в борбата ѝ срещу Русия.

"Украйна трябва да се бори не само за да осигури изгода за американците, но трябва да се бори до последния украинец и е натоварена с дългове", отбеляза Песков и допълни: "Любимата колониална политика на Съединените американски щати".

По негови думи "много значителна" част от предложената помощ ще остане във военно-промишления комплекс на САЩ.

ISW: Забавянето на американската помощ за Киев помага на Русия да постигне пробив на бойното поле

ISW: Забавянето на американската помощ за Киев помага на Русия да постигне пробив на бойното поле

Зеленски подписа закона за мобилизацията

"Всички експерти и полуексперти вече могат да видят с просто око ситуацията на фронта, която далеч не е благоприятна за украинската страна, така че това не може да промени нищо", коментира Песков относно помощния пакет.

Русия контролира около 18% от територията на Украйна. Западните лидери и ръководители на разузнавателните служби твърдят, че войната е на кръстопът, който може да доведе до победа за Русия и унижение за Запада, освен ако Украйна спешно не получи повече подкрепа.

Войната на Русия срещу Украйна доведе до най-тежката криза в отношенията между Москва и Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Подкрепяната от Запада Украйна посочва, че се защитава срещу заграбване на земя в руски имперски стил. На свой ред Москва твърди, че Съединените щати са се опитали да насочат Украйна към орбитата на Запада и след това да я използват, за да заплашват Русия.

ЕС обещава да продължи военната помощ за Украйна преди среща на върха

ЕС обещава да продължи военната помощ за Украйна преди среща на върха

Повтаря спешната необходимост от ускоряване на доставките на боеприпаси и ракети