Русия заяви, че все още има спешна "гореща линия" със Съединените щати и НАТО за намаляване на кризите, съобщава "Ройтерс".

Ядрените рискове нарастват на фона на най-тежката конфронтация между Москва и Запада от Студената война насам.

Руските официални лица твърдят, че войната в Украйна навлиза в най-опасната фаза - руските сили настъпват, а САЩ обмислят дали да позволят на Киев да нанася удари дълбоко в Русия със западни ракети.

На 12 септември президентът Владимир Путин предупреди, че одобрението на Запада за подобна стъпка би означавало "прякото участие на страните от НАТО, Съединените щати и европейските страни във войната в Украйна".

Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, който отговаря за отношенията с Европа и НАТО, отбеляза, че според Москва Алиансът засилва ролята на ядрените оръжия в своята стратегия.

САЩ са звънили веднъж на Русия по специалната гореща линия от началото на войната

САЩ са звънили веднъж на Русия по специалната гореща линия от началото на войната

Заради действията на руските сили до критична инфраструктура в Украйна

Русия актуализира ядрената си доктрина, за да изпрати сигнал, "така че нашите опоненти да не си правят илюзии относно готовността ни да гарантираме сигурността на Руската федерация с всички налични средства", посочи той.

Путин променя ядрената доктрина на Русия, за да свали прага на страната за използване на такива оръжия в отговор на атака с конвенционални оръжия.

Съединените щати определят Китай като най-големия си конкурент, а Русия като най-голямата заплаха. Президентът на САЩ Джо Байдън твърди, че този век ще премине под знака на екзистенциално съревнование между демокрациите и автокрациите.

Т.нар. "гореща линия" между Москва и Вашингтон е създадена през 1963 г., за да се намалят недоразуменията, които предизвикаха Кубинската ракетна криза от 1962 г., като позволи директна комуникация между американските и руските лидери.

Американско-руската гореща линия - сигурна компютърна комуникационна система - е била използвана по време на големи кризи, като Шестдневната война от 1967 г., съветската инвазия в Афганистан през 1979 г., атаките от 11 септември 2001 г. и след американската инвазия в Ирак през 2003 г.

Москва: САЩ си играят с огъня в непряка война с Русия

Москва: САЩ си играят с огъня в непряка война с Русия

Вашингтон не обръща внимание на сериозните рискове, свързани с неговото поведение, смята Сергей Рябков

В допълнение към горещата линия на лидерите има и ядрени горещи линии между Пентагона и руското министерство на отбраната, които бяха създадени по време на Студената война, за да се намали рискът от ядрена война.

След като Путин изпратиа хиляди руски войници в Украйна през февруари 2022 г., беше установена допълнителна, т.нар. "деконфликтна" линия между руските и американските военни, за да се предотврати ескалирането на войната в американско-руска война.

Министърът на отбраната Андрей Белоусов се свърза с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин през юли относно подозрения за украински заговор за нападение над Русия. "Ню Йорк Таймс" съобщи, че Остин е приел обаждане от Белоусов на 12 юли относно тайна украинска операция, планирана срещу Русия, за която Москва смята, че има благословията на Съединените щати.