Руските и беларуски спортисти биха могли да участват в състезания в Азия, като Международният олимпийски комитет разглежда варианти за завръщането им в международния спорт, предава Ройтерс.

МОК заяви в сряда, че Олимпийският съвет на Азия е предложил на руските и беларуски спортисти шанс да се състезават в Азия.

МОК каза в изявление, че "приветства и оценява предложението на Олимпийския съвет на Азия да даде на тези (руски и беларуски) спортисти достъп до азиатски състезания".

Това потенциално може да включва и олимпийски квалификационни събития, като руски и беларуски спортисти не могат да се състезават в Европа поради различни ограничения и забрани, както и заради съпротивата, причинена от инвазията на Русия в Украйна.

МОК не би възразил да включи руски и беларуски спортисти като неутрални на Олимпиадата в Париж през 2024 г., което би означавало да се състезават под олимпийския флаг, но все още не е ясно дали и как биха могли да се класират.

Някои национални олимпийски комитети, включително Федерацията по вдигане на тежести на САЩ, подкрепиха възможното връщане на тези спортисти под неутрален флаг.

МОК каза след консултация със заинтересованите страни, че "никой спортист не трябва да бъде възпрепятстван да се състезава само заради паспорта си".

Пътят за тяхното връщане към състезанията "при строги условия" трябва да бъде допълнително проучен, се казва в него. Те ще включват липса на активна подкрепа за войната в Украйна и строг допинг тест.

След руското нахлуване в Украйна през февруари много спортни организации преместиха събития и отстраниха руски отбори или спортисти, докато спонсорите прекратиха договорите си в знак на протест срещу войната.

МОК препоръча събитията в Русия да бъдат отменени или преместени и руските и беларуските спортисти да не участват или да се състезават под неутрален флаг.

Квалификациите за Олимпиадата в Париж в някои спортове започнаха, като през годината се провеждат много други.

Зеленски поиска от Макрон да не пуска руски спортисти на Олимпиадата през 2024 г.

Зеленски поиска от Макрон да не пуска руски спортисти на Олимпиадата през 2024 г.

Двамата лидери проведоха телефонен разговор