Само един на всеки седем души от Каталуния смята, че настоящият конфликт между Барселона и Мадрид ще приключи с независимост на автономната испанска област, докато повече от две трети смятат, че процесът се отразява зле на икономиката. Това показва ново социологическо допитване, цитирано от "Ройтерс".

Централното испанско правителство пое управленския контрол над Каталуния, след като местните лидери организираха референдум за отцепване, обявен за незаконен от испанския конституционен съд, а след това каталунският парламент едностранно обяви независимост. В отговор испанският премиер Мариано Рахой уволни каталунското правителство, суспендира автономния статут на областта и свика регионални избори за 21 декември.

Пучдемон нахока Испания, борейки се срещу екстрадицията си от Белгия

Пучдемон нахока Испания, борейки се срещу екстрадицията си от Белгия

Испания "се отклонява изключително много от демократичните практики"

Социологическо проучване, публикувано вчера, показва, че партиите, които подкрепят независимостта на Каталуния, ще спечелят изборите, но не могат да спечелят парламентарно мнозинство, необходимо за продължаване на стъпките по отцепването.

15 процента от анкетираните са посочили, че смятат, че процесът ще приключи с независима държава. В допитването са взели участие 1 233 души, като то е било проведено между 30 октомври и 3 ноември.

Оптимизмът, че може да бъде намерено решение на проблема чрез преговори, е малък, като само малко над една пета смятат, че кризата ще доведе до преговори между регионалните власти и Мадрид.

Натискът за независимост тласна Испания в най-тежката политическа криза от връщането ѝ към демокрацията преди четири десетилетия и дълбоко раздели страната, разпалвайки антииспански настроения в Каталуния и националистически тенденции на други места.

Хиляди баски подкрепиха отцепването на Каталуния

Хиляди баски подкрепиха отцепването на Каталуния

Протестират срещу наложеното от Мадрид пряко управление върху областта

Несигурността накара повече от 2000 компании да преместят седалищата си извън Каталуния от 1 октомври насам, докато Централната банка на Испания заяви, че ако конфликтът продължи, това може да доведе до по-бавен растеж и удар по създаването на нови работни места.

Според социологическото допитване 67 на сто са посочили, че смятат, че процесът е навредил на икономиката, а почти 40 процента са заявили, че напускането на компаниите ще има негативен ефект върху растежа в краткосрочен план.