Преговорите с посредничество на ЕС и САЩ между Белград и властите в Прищина за статута на етническите сърби в Косово не успяха да намалят напрежението, подхранвано от спора за регистрационните табели на колите, каза президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от Ройтерс .

Вучич заяви, че продължилите с часове разговори с представителите на Европейския съюз и САЩ не са успели да доведат до споразумение по основните въпроси, като той не уточни в подробности, и че се надява по-нататъшните разговори да доведат до "някакъв компромис".

След кървава война в края на 90-те години на миналия век Косово, населено предимно с етнически албанци, обяви независимост от Сърбия през 2008 г., нещо, което Белград, с подкрепата на Китай, Русия и пет държави-членки на ЕС, отказва да признае.

Косовското сръбско малцинство, концентрирано в северната част на страната, претендира за право съгласно споразумение от 2013 г., подписано в Брюксел, за създаване Общност на сръбските общини, населени с предимно сръбско население, което Прищина отказва да приложи, защото счита, че това ще създаде "нова Република Сръбска", подобно на квазиавтономната Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина, която пречи на евроинеграционните процеси на БиХ, тъй като нейният представител в тричленното Председателство на страната използва правото си да блокира всички стъпки, които могат да доведат до сближаване на Босна и Херцеговина с НАТО.

Последният взрив на напрежение беше предизвикан от решение на косовските власти местните сърби да сменят регистрационните номера и регистрациите на колите си от сръбски на косовски от 1 август.

Някои сърби отговориха, като поставиха блокади по пътищата, силите на НАТО - КФОР също се разположиха в северната част на страната. Напрежението спадна, след като косовският премиер Албин Курти реши да отложи влизането в сила на решението от 1 септември.

Проведените с посредничеството на ЕС преговори в Брюксел този месец не успяха да разрешат различията, които според Вучич остават неразрешени и след разговорите в ранните часове в петък.

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар и представителят на ЕС за диалога Косово-Сърбия Мирослав Лайчак са на посещение в Косово и Сърбия тази седмица, където провеждат срещи с официални лица от двете страни в опит да успокоят напрежението между Сърбия и Косово след ескалирането на събитията в северната част на Косово.

Лайчак и Ескобар посетиха преди това Косово, където се срещнаха с институционалните лидери на Косово и опозиционните партии, а на 25 август се срещнаха и с политическите представители на сърбите в Северна Митровица.

Вучич каза, че макар все още да са необходими "много гаранции и много работа", преговорите са на "правилния път".

"Вярвам, че в близките дни ще успеем да постигнем някакво компромисно решение поне за малко, тъй като е ясно, че за (регистрационните) табели и за някои други по-големи въпроси изобщо не може да намерим решение", каза той.

Посредникът на ЕС Мирослав Лайчак приветства усилията на Сърбия да "подкрепи европейско решение" и каза, че преговорите ще продължат.

Американският представител Габриел Ескобар каза на пресконференция, че се надява Сърбия и Косово да постигнат компромис през следващите дни и че напрежението в северната част на Косово няма да ескалира. И Белград, и Прищина са се ангажирали да се въздържат от насилие, добави той.

Ескобар каза, че се надява, че сърбите в северната част на Косово няма да станат гости в собствената си страна, че ще бъдат признати за законни граждани както на Сърбия, така и на Косово и че ще продължат да живеят мирно.

"Това е моето очакване и моята надежда. Убеден съм, че можем да го постигнем, каза той. Всички елементи на диалога трябва да бъдат изпълнени, включително създаването на Общността на сръбските общини. Това е посланието, което предадохме много ясно на косовското правителство тази седмица в Прищина и по време на скорошното посещение на премиера Курти и президента Османи във Вашингтон," каза Ескобар, като добави, че няма крайни срокове за създаването на Общността на сръбските общини, но САЩ очакват много скоро този въпрос да бъде обсъден в рамките на диалога.

НАТО увеличава силите си в Косово, ако напрежението със Сърбия ескалира

НАТО увеличава силите си в Косово, ако напрежението със Сърбия ескалира

Вучич заплаши с "ново поколение млади мъже", за които Косово е Сърбия