Москва е предложила формула за изчисляване на цената на газа, според която 1000 куб. м ще струват 790 долара от новата година, а това не устройва Белград. Това заяви сръбският президент Александър Вучич за TV Prva, съобщава РИА Новости.

Съгласно сега действащия договор Сърбия получава руски газ на цена от 270 долара за 1000 куб. м, а договорът изтича в края на годината.

"Беше ни предложено цената на газа да бъде 70% от цената на газовата борса и 30% на базата на петролната стойност. Тогава цената ще бъде 790 долара за 1000 куб.м. Кой ще плати това?", изрази недоумение Вучич и допълни, че по тази причина срещата му с руския му колега Владимир Путин на 25 ноември е толкова важна.

Русия не може "с магическа пръчка" да увеличи доставките на газ

Русия не може "с магическа пръчка" да увеличи доставките на газ

Енергетиката в Европа се управлявала не от професионалисти, а от политици

По негови думи Белград настоява за цена, базирана на петролната формула от 70% и 30% на борсовата цена.

"Тогава цената за нас ще бъде 510 долара. Но ние не можем да платим и това", обясни сръбският лидер.

По негови думие в хранилищата има 268 млн. куб. м. синьо гориво. Дневното потребление обаче се увеличава от 6,5 до 8 млн. куб. м дневно, а това рязко намалява резервите.

Тимерманс не смята, че Русия притиска пазара на газ в Европа

Тимерманс не смята, че Русия притиска пазара на газ в Европа

ЕК ще разгледа датите на България за въглищните централи, но те нямат бъдеще

Към момента Русия е почти единственият доставчик на природен газ за Сърбия. През последните години западната ни съседка е получила над 2 милиарда куб. метра синьо гориво транзитно през Украйна и Унгария.

На 1 януари се състоя официалното пускане на руски газ в сръбската газопреносна система през България от газопровода "Турски поток". На първия етап по газопровода ще се транспортират около 4 милиарда куб. м газ годишно, което напълно ще покрие нуждите на Сърбия от синьо гориво. Проектът предвижда годишен обем от до 12,4 милиарда куб. м газ за Сърбия и страните от ЕС.