Най-добрият отговор на фанатизма е преходът към демокрацията в арабския свят. Това коментира френският президент Никола Саркози в интервю за „L'Express", ден след ликвидирането на терорист номер едно Осама бин Ладен.

Трябва да подкрепим появата на демокрация в арабските страни с цялата си мощ, заяви френският държавен глава, подчертавайки, че това ще бъде най-добрият отговор на фанатиците, които разчитат на липсата на свобода на изразяване.

Арабските улици, които призовават за демокрация и отхвърлят насилието, са най-добрите новини за демокрациите и най-лошите за противниците им, коментира още Саркози. Въпреки това той беше категоричен, че с края на Осама бин Ладен, не се поставя край и на Ал-Кайда и на неговата идеология на омразата.

По думите на френския президент борбата с престъпниците трябва да обедини всички страни, не само мюсюлманските, които са се обявили против тях.

Саркози определи убийството на Осама за историческа победа, но беше повече от категоричен, че борбата с тероризма трябва да продължи. Изтъквайки, че години наред Франция е била и е мишена на терористите, той заяви, че компромисът между демокрацията и тероризма е невъзможен. Среда няма, трябва да сме категорични в борбата с това средновековно варварство, допълни той.