Вашингтон готви нови санкции спрямо Русия във връзка със ситуацията с Алексей Навални. Това същи помощника по националната сигурност на президента Джейк Съливан. Заявката бе дадена в ефира на CNN.

"Първо, ... зрителите трябва да разберат, че ние въведохме санкции спрямо Русия за отравянето на Алексей Навални,... и ние готвим още един пакет санкции, които ще приемем отново във връзка с това", заявява Съливан.

Германия против по-строги санкции срещу Русия за Навални, не било в неин интерес

Германия против по-строги санкции срещу Русия за Навални, не било в неин интерес

Искала диалог и да бъдат добри съседи с Русия

Съветникът уверява, че през цялото време САЩ са демонстрирали, че във връзка с казуса американският отговор няма да бъдат смекчаван, както и по отношение на реакциите на Вашингтон на вредните действия на Русия изобщо. Съливан допълва и че новият пакет от санкции, който в момента се разработва, ще попаднe в правилните цели. Именно върху това се работи в момента в президентската администрация.

"Санкциите бъдат въведени едва след като САЩ могат да гарантират, че постигнат правилните цели... Когато го направим, ще наложим допълнителни санкции и по отношение на химическото оръжие."

Думите на Съливан идват само дни след първата среща, провела се в Женева, на президента Джо Байдън с руския президент Владимир Путин. И двамата президенти определиха срещата като положителна и конструктивна, но без големи пробиви.

След срещата американският президент обаче заяви, че е предупредил Путин по време на срещата им за последиците, ако Навални умре в затвора.

Навални обяви от затвора, че Русия започва три нови разследвания срещу него

Навални обяви от затвора, че Русия започва три нови разследвания срещу него

За основаване на организация, в нарушение на правата на човека, обида на съдия и кражби от фондацията му ФБК

Припомняме, Навални беше отровен в Русия на 20 август, малко преди да се качи на самолет от Томск за Москва. Заради припадъка му самолетът осъществи извънредно кацане в Омск, където Навални бе приет в болница. След натиск от страна на правозащитни организации, той бе преместен в критично състояние в болница в Германия, където остана за лечение в продължение на месеци. Заключенията на лекарите в Омск и техните германски колеги сериозно се разминаха.

Алексей Навални бе осъден през февруари на две и половина години затвор заради нарушение на предписанията на условна присъда по дело, което той определя като изфабрикувано. Той бе арестуван на летището веднага след пристигането си в Русия от Германия, където се лекува месеци наред.

Международната общност осъди действията на Русия по отношение на опозиционния лидер, а отравянето на Навални с новичок се насложи и на подозренията по случая "Скрипал", разиграл се на територията на Великобритания. Още миналата година постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заплаши за втори път, че страната може да напусне Организацията за забрана на химическите оръжия, тъй като не харесва решенията на по случаите, които се разследват.

ЕС осъди и заклейми решението на руски съд за организациите на Навални

ЕС осъди и заклейми решението на руски съд за организациите на Навални

Борел: Това е модел на систематични репресии в руската конституция