Съединените щати не виждат непосредствена заплаха Китай да нахлуе в Тайван, но са готови да защитават самоуправляващия се остров. Това увери командващият военновъздушните сили на САЩ Франк Кендъл в кулоарите на конференция за отбранителни технологии в Сингапур, съобщава "Ройтерс".

Напрежението между двете големи сили тлее, тъй като Китай става все по-настоятелен в териториалните си претенции спрямо Тайван и в Южнокитайско море, а Вашингтон укрепва съюзи в Азиатско-тихоокеанския регион, за да противодействат на влиянието на Пекин.

"Със сигурност не виждам никаква непосредствена заплаха. Надяваме се, че това е нещо, което никога няма да се материализира", посочи Кендъл.

"Всеки, който обмисля акт на агресия, който би замесил САЩ, прави много сериозна грешка", предупреди още той.

Миналата година Пекин реагира остро на визитата на бившия председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, като предприе военни учения с бойни стрелби около острова.

САЩ ударно трупат войници в Тайван

САЩ ударно трупат войници в Тайван

Вашингтон увеличава четворно настоящия брой на въоръжените си сили на острова

Кендъл отбеляза, че Китай е извършил "редица действия, които са доста агресивни", включително "милитаризиране" на Южнокитайско море - стратегическия търговски коридор, в който няколко държави имат припокриващи се претенции.

Китай твърди, че по-голямата част от водния път е негова територия и обвинява Съединените щати, че са най-големият двигател на милитаризацията в региона.

Китайските военни съобщиха по-рано днес, че са засекли и прогонили американски разрушител, който незаконно е навлязъл във водите около Параселските острови в Южнокитайско море. От своя страна Вашингтон отрече тези твърдения.

Кендъл посочи и предполагаемия китайски шпионски балон във въздушното пространство на САЩ през февруари като "акт на агресия", но уточни, че това не е "сериозна военна заплаха" и е малко вероятно да се случи отново.

Той призова двете страни да работят заедно, подчертавайки, че "трябва да работим за засилване на нашето сътрудничество, а не за неговото намаляване".

Тайван не разчита други да го защитават, но благодари на САЩ

Тайван не разчита други да го защитават, но благодари на САЩ

Тайпе поема пълен ангажимент към своята сигурност