Американската система за противоракетна отбрана "Пейтриът", използвана от Украйна, вероятно е претърпяла щети от руски удар. Това заявиха двама американски служители, цитирани от "Ройтерс".

Те обаче уточниха, че не изглежда системата да е била унищожена.

"Пейтриът" е една от многото системи за противовъздушна отбрана, доставени от Запада в помощ на Украйна да противодейства на руските въздушни удари, насочени към критична инфраструктура, енергийни съоръжения и други важни обекти в страната.

Американски служител, пожелал анонимност, разкри, че Вашингтон и Киев вече обсъждат най-добрия начин за ремонт на системата и на този етап не се счита, че тя ще трябва да бъде изтеглена от Украйна.

Русия се хвали с унищожена система "Пейтриът" в Киев

Русия се хвали с унищожена система "Пейтриът" в Киев

Успешната атака е била извършена с хиперзвукова ракета "Кинжал"

Служителят добави, че Съединените щати ще се запознаят по-добре с въпроса през следващите дни, като наличната информация може да се промени.

"Пейтриът" е смятана за една от най-модерните системи за противовъздушна отбрана на САЩ и е способна да противодейства на самолети, крилати и балистични ракети. Обикновено е съставена от пускови установки заедно с радари и други помощни превозни средства.

От своя страна официалният представител на ВВС на въоръжените сили на Украйна нарече "пропаганда" изявленията на руското министерство на отбраната, съобщава "Интерфакс-Украйна".

В ефира на украинския национален телемаратон Юрий Игнат призова "да не се тревожим за съдбата на "Пейтриът".

"Разрушаването на системата с някакъв си "Кинжал" е невъзможно. Затова всичко, което казват там, нека остане в техния пропаганден архив", заяви той. 

Вчера руското министерство на отбраната обяви, че е унищожило "Пейтриът" с хиперзвукова ракета "Кинжал" при нанесен през нощта удар срещу Украйна.

По-рано Украйна съобщи, , че противовъздушната ѝ отбрана е свалила всички 18 ракети, изстреляни от руските сили, включително цял залп от шест хиперзвукови ракети "Кинжал". Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обаче отхвърли твърдението на Киев.

В началото на май Киев докладва за първа свалена "Кинжал" при опит да бъде атакувана система за ПВО "Пейтриът".

Как Украйна може да използва "Пейтриът" в предстоящата офанзива?

Как Украйна може да използва "Пейтриът" в предстоящата офанзива?

Киев получи първата такава система за ПВО от Германия