Посолството на САЩ в Киев заяви, че има повишен риск от руски ракетни атаки и атаки с дронове в цяла Украйна през следващите дни, докато страната се готви да отбележи 33 години от независимостта си от Съветския съюз в събота, предава "Ройтерс".

Главнокомандващият на Украйна Олександър Сирски каза по-рано тази седмица, че Русия е изстреляла 9 600 ракети и 14 000 дрона по Украйна, откакто започна пълномащабното си нахлуване през февруари 2022 г.

"Посолството на САЩ в Киев оценява, че през следващите няколко дни и през уикенда има повишен риск от... руски дронове и ракетни атаки в цяла Украйна във връзка с Деня на независимостта на Украйна на 24 август", се казва в съобщението.

Изявлението беше публикувано на сайта на посолството късно в сряда.

За украинците Денят на независимостта придоби по-голямо значение след инвазията на Русия, която събуди патриотични чувства сред много хора.

Тази година датата се пада повече от две седмици, след като Украйна предприе изненадващо трансгранично нахлуване в руския регион Курск, въпреки че руските войски стабилно напредват в източната част на Украйна.

Руският президент Владимир Путин каза, че Москва ще даде "достоен отговор" на нахлуването, което той определи като голяма провокация.

Украинските командири винят слабата подготовка на войниците за неуспехите на фронта

Украинските командири винят слабата подготовка на войниците за неуспехите на фронта

Немалко от тях не желаят да стрелят по врага и самоволно напускат бойното поле