САЩ наложиха санкции на две организации, които според тях са помогнали за набирането на десетки хиляди долари за двама еврейски екстремисти на Западния бряг, които вече са обект на санкции на САЩ, съобщи амеруканското Министерство на финансите в изявление, цитирано от Ройтерс.

Преди това Вашингтон санкционира петима заселници и два неразрешени поста на Западния бряг в два кръга санкции, насочени към наказване на израелски заселници с лошо поведение в окупирания Западен бряг, който палестинците предвиждат за своя бъдеща държава.

Един субект, Mount Hebron Fund, стартира онлайн кампания за набиране на средства, която събра 140 000 долара за заселника Инон Леви, каза Министерството на финансите, след като той беше санкциониран на 1 февруари като ръководител на група заселници, които нападнаха палестинци и бедуини, изгориха нивите им и унищожиха имотите.

В изявлението се казва, че втората организация, Shlom Asiraich, е събрало 31 000 долара на уебсайт за групово финансиране за Давид Хай Хасдай, който според Съединените щати е инициирал и ръководил бунт, включващ подпалване на превозни средства и сгради и причиняване на щети на имущество в Хувара, което доведе до смъртта на един цивилен палестинец.

"Подобни действия на тези организации подкопават мира, сигурността и стабилността на Западния бряг. Ще продължим да използваме нашите инструменти, за да подведем отговорните лица под отговорност", каза в изявлението заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо.

Министерството на финансите също в петък посочи Бен-Цион Гопщайн, основател и лидер на дясната група ‚Лехава", която се противопоставя на асимилацията на евреи с неевреи. Министерството на финансите каза, че членовете на "Лехава" "са участвали в насилие, включително нападения срещу цивилни палестинци".

ЕС договори санкциите за израелски заселници на Западния бряг

ЕС договори санкциите за израелски заселници на Западния бряг

Налагат се и допълнителни санкции срещу членове на палестинската ислямистка групировка "Хамас"