Северният флот на Русия е регистрирал увеличаване на активността на чуждестранни разузнавателни служби по време на голямо руско учение в Арктика, съобщава "Интерфакс".

"По време на подготовката и провеждането на ученията имаше висока активност на морските и въздушните разузнавания на чужди държави, Северноатлантическия алианс, както и на негови отделни страни членки - САЩ, Великобритания, Норвегия", отбелязаха от пресслужбата на Северния флот.

Русия: Ученията на САЩ в Арктика са провокация

Русия: Ученията на САЩ в Арктика са провокация

Руското посолство във Вашинготн предупреди, че ученията не укрепват доверието в Европа

"Самолети от базовата патрулна и разузнавателна авиация на САЩ, Норвегия и Финландия извършиха до 17 излитания във въздушното пространство на Баренцово море и пограничните с Руската федерация райони на Финландия", уточниха от щаба на флота.

Те отбелязаха, че в допълнение към норвежкия разузнавателен кораб "Марьята", хидрографският кораб "Эхо" и фрегатата "Ланкастър" на британския флот са били допълнително изпратени за подобряване на морското разузнаване в Баренцово море.

Северният флот на Русия на 9 септември обяви началото на големи маневри в Арктика. Те включват около 50 кораба, 120 самолета и хеликоптера, както и около 8 хиляди военнослужещи. Практическите действия на силите на Северния флот ще се провеждат във водите на Баренцово, Карско, Чукотско и Източносибирско море, морето Лаптеви, в района на Новосибирските острови, архипелага Земя Франц Йосиф.

Днес Северният флот на Русия започна да връща войски от маневрите в арктическата зона.

Байдън за Арктика: Ние определяме нормите на поведение

Байдън за Арктика: Ние определяме нормите на поведение

САЩ ще защитават арктическите пътища и Южнокитайско море от Русия и Китай