Официални представители от Северна и Южна Корея провеждат нови разговори относно съвместната индустриална зона Кесон, където производството е спряно от април, информира БиБиСи.

Двете страни вече проведоха шест кръга от преговори без резултат за възобновяване на работата в комплекса. Този кръг от разговори се осъществява, след като Сеул обяви, че това са „финални разговори" по въпроса.

Делегатът от Южна Корея Ким Ки-уонг подчерта, че неговият екип чувства „огромна отговорност" по отношение на срещата. „Ще се опитаме да направим всичко по силите си да посрещнем очакванията на хората", добави той.

Индустриалният комплекс Кесон, който е разположен на територията на Северна Корея, е дом на 123 южнокорейски компании, които са наели повече от 50 хиляди севернокорейски работници. Комплексът има производствен оборот на стойност 470 милиона долара през 2012 година. Южнокорейските компании плащат повече от 80 милиона долара заплати на севернокорейските работници.

Северна Корея изтегли работниците си през април заради санкциите на ООН срещу страната и заради военни учения между САЩ и Южна Корея. Санкциите бяха продиктувани от ядрения тест на КНДР през февруари.

Пхенян се съгласи за участие в днешните разговори, след като Сеул обяви, че ще започне изплащане на компенсации на южнокорейските компании - ход, който се разглежда като мярка за официално закриване на комплекса.

Вчера южнокорейски бизнесмени призоваха за постигане на споразумение.
Без провал този път нашето правителство и властите на КНДР трябва да постигнат споразумение за възобновяване работата на Кесон", заявява се в съобщение на бизнеса.

Северна Корея обяви миналата седмица, че отварянето на Кесон е в национален интерес и за двете страни. Но разговорите идват в момент преди други военни учения между САЩ и Южна Корея, което може да разгневи Пхенян.