Швейцария проведе едно от най-мащабните си военни учения от над три десетилетия насам, съобщава "Ройтерс".

Военните тренираха отблъскване на въображаем враг, хвърляха гранати и стреляха с бойни муниции, демонстрирайки способностите за самоотбрана, които определят техния "въоръжен неутралитет".

В ученията взеха участие 4000 войници и се проведоха в четири кантона в рамките на девет дни. Те се състояха в момент, когато ролята на страната в европейската отбрана се оказа във фокуса на фона на призивите към нея да помогне на Украйна в борбата с руската инвазия.

Неутралитет по швейцарски: Няма да има износ на оръжие за Украйна

Неутралитет по швейцарски: Няма да има износ на оръжие за Украйна

Решението е на президента Ален Берсе

Ученията LUX 23, планирани от 2021 г., не са организирани в отговор на руската инвазия в Украйна през февруари миналата година, но според швейцарската армия това ги прави още по-актуални.

"Желанието на нашите партньори и разбирането на населението по отношение на този вид учения се промени значително. Това, разбира се, е пряко свързано с войната в Украйна", заяви Матиас Тушер, командир на Първа швейцарска сухопътна дивизия.

Общественият и международният натиск Швейцария да прекрати забраната за износ на оръжия във военни зони, нарасна. Някои политически партии обаче се опасяват, че това ще сложи край на нейната външнополитическа традиция на неутралитет.

"Разбираме, че хората бъркат необходимостта да подкрепят атакувана страна и необходимостта да запазят място за агресора, когато е определен като такъв, да дойде за преговори и да намери решения", заяви Мауро Погия, старши съветник в департамента по сигурност, население и здравеопазване в Женева.

яма нищо по-лошо от затварянето на врати... Швейцария трябва да бъде тази врата, през която винаги може да се намери изход. Тази врата трябва да бъде запазена", настоя той.

Швейцария се присъедини към ЕС в нови санкции срещу Русия

Швейцария се присъедини към ЕС в нови санкции срещу Русия

Като мярка е включено и оръжейно ембарго срещу Русия